Eduard Besselink, de duizendpoot waar Lochem veel aan te danken heeft. (Foto: Arjen Dieperink)
Eduard Besselink, de duizendpoot waar Lochem veel aan te danken heeft. (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: )

Lochemse duizendpoot Eduard Besselink

Hij is geboren en getogen in Doesburg en woont al bijna een halve eeuw in Lochem. Uitsluitend Doesburgsche mosterd zal men bij hem in de keuken vinden. Toch heeft hij, Eduard Besselink, in de bijna vijftig jaren in Lochem de stad en de gemeente op de kaart kunnen zetten, zowel in Nederland als daar buiten.

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Aan de gastentafel legt Eduard Besselink zijn plastic tas neer. "Gaan we eerst de foto maken of eerst koffie drinken?", is zijn eerste reactie. Hij haalt met een vloeiende beweging de Sinterklaasmijter uit de tas en zet het naast hem in de boekenkast neer. Nadat de foto is gemaakt, neemt hij wederom aan de gastentafel bij Woodstock plaats. De horeca-omgeving is voor hem bekend. Eduard werd op 3 mei 1942 geboren in Doesburg. In 1973 werd hij uitbater van de schouwburgfoyer.

Besselink: "Dat waren mooie tijden. Veel bekende Nederlanders heb ik zien langskomen, zoals Toon Hermans. De hoofdstadoperette trad er regelmatig op. De stamppotbuffetten waren ieder jaar druk bezocht. Er werd bloed gegeven, PEKLO-tentoonstellingen gegeven en ook modeshows. Ook verzorgde ik de herensociëteit De Eendracht en de kegelverenigingen". Op 19 april 1982 richtte Besselink de Stichting Horeca Gemeente Lochem op, gevolgd in 1983 Horecafeestweek 1983 (Lochem vierde 750 jaar Stadsrechten). Van beide was hij voorzitter. Maar daar bleef het niet bij. Van 1981 tot 1984 was hij medewerker van de voorbereidingscommissie 750 jaar Stad Lochem. Ook was hij organisator van de Nederlandse Kampioen Ballonvaarders 1983, voorzitter bij de Stratenversiering 1983 en Folkloristische- en Historische optocht.

Eduard is duidelijk de Lochemse duizendpoot. "Alles heb ik met plezier gedaan. Vond het Sinterklaas zijn ook mooi om te doen. Behalve de Prins Hendrikschool, bezocht ik alle basisscholen. De kinderen die in de eerste klas aan Sinterklaas een tekening gaven, kregen die het laatste jaar dat ze op de basisschool zaten, de tekening terug." Aldus Eduard, die ondertussen de mijter weer in de plastic zak deed. Sinds 1983 heeft Besselink ook contact met de voormalige partnergemeente van Lochem, Billerbeck. Het plaatsje telt bijna 11.500 inwoners, de bron van de rivier de Berkel ligt in het plaatsje. Eduard Besselink: "Ieder jaar word ik uitgenodigd om bij het feest aanwezig te zijn. Dat is vanaf 1983 al zo. Vind het bijzonder jammer dat de gemeente Lochem ooit heeft besloten de partnerschap te beëindigen."

Van 1984 tot 1998 was hij eigenaar van "De Groene Jager" in Barchem. Een jaar later werd hij voorzitter van de Ondernemersvereniging Barchem. De meeste mensen kennen Eduard van de Lochemse Evenementen Organisatie, Nederland en Oranje. Vanaf 1984 tot enkele jaren geleden was hij er voorzitter van. Eduard: " Tegenwoordig ga ik twee keer in de maand naar de gemeenteraadsvergadering toe. Prachtig om zo'n vergadering te zien verlopen." Gezien zijn leeftijd doet hij het tegenwoordig rustiger aan.

Meer berichten