Tijdens de buurtcompetitiespel skilopen viel menigeen van de 'latten'. (Foto: Arjen Dieperink)
Tijdens de buurtcompetitiespel skilopen viel menigeen van de 'latten'. (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: )

Exels feest vraagt om ideeën

Afgelopen weekend vond voor de 74e keer het Exels Feest plaats. Drie dagen lang was er van alles te beleven. Buutcompetities, beachvolleybaltoernooi, fietstocht. Toch is de huidige formule niet meer van zelfs sprekend. De tijden veranderen, ook Exel haar bewoners veranderen.

Door Arjen Dieperink

EXEL - De damp komt van het warme water af terwijl Nicolet Woestenenk -Bettink de zeef met theekruiden in het kopje water laat zakken. Nicolet is bestuurslid en woordvoerder van de Stichting Exels Feest. "De wereld verandert, Exel verandert mee en wij merken dat. Het wordt langzamerhand individuëler. Het is de tijdsgeest. Wij zijn derhalve als bestuur aan het nadenken om een andere formule te bedenken voor het Exelse feest," aldus Nicolet Woestenenk. Dat het Exels feest moet blijven bestaan staat voor het stichtingsbestuur als een paal boven water. Het thema voor het Exels feest 2019 was 'aprés ski'. Vrijdagavond vond het 'startschot' plaats. De vier buurten gaven invulling aan het thema op het toneel in de vorm van playback, sketch of welke manieren dan ook. Het gebruikelijke gratis zaterdagochtendontbijt, die vanaf 10 uur werd gehouden in de Mölle, mocht net als de fietstocht (60 - 90 minuten) nog steeds op grote belangstelling rekenen. Tijdens het ontbijt werden bijna vierhonderd eieren gebakken en verzorgde het stichtingsbestuur en andere vrijwilligers dat niets aan tafel ontbrak."Het mag wel een Exels feest zijn, maar ook van buiten Exel is iedereen van harte welkom.", aldus de woordvoerder. Het is ieder jaar voor de organisatoren een uitdaging om het feest te organiseren. Volgens de woordvoerster zijn de veranderingen, maatschappelijk maar ook met name door de onmogelijke regelgeving debet eraan. Nicolet Woestenenk: "Wij gaan na dit feest met iedereen die daar wat voor voelt om tafel of we het feest voor volgend jaar moeten reorganiseren. Ook gezien het een jubileumfeest wordt. Daarom hebben wij afgelopen vrijdagavond ook opgeroepen om alle ideeën die hierover zijn op te schrijven en in de ideeënbus te doen." Gezelligheid en saamhorigheid dienen de boventoon te voeren.

Ondertussen werd het parcours voor het skilopen voor de Mölle uitgezet. De buurtteams werden opgeroepen om zich klaar te maken voor het spel. Het weer was inmiddels opgeklaard. Met twee personen werden de skilatten aangedaan. Het viel menige deelnemer niet mee om het parcours zonder vallen af te leggen. Grote hilariteit was dan het gevolg.

Later op de middag totseerden de schutterskoning en koningin met de koets het slechte weer. Dit mocht de pret niet drukken. De deelnemers van het vogelgooien en vogelschieten lieten zich evenmin door het weer weerhouden.

De zaterdagavond werd afgesloten met de muziek van de Weekendkrachten.

Zondag was er het beachvolleybaltoernooi gevolgd door een behendigheidsspel. Het feest werd afgesloten met de band Free Willy. Het Exelse feest blijft, op naar het 75-jarig bestaan.

Meer berichten