Een grote passie van Marycke Janne Naber is het beschrijven en fotograferen van wandelroutes.
Een grote passie van Marycke Janne Naber is het beschrijven en fotograferen van wandelroutes. (Foto: )

Op pad met Marycke Janne Naber

Lochem - Het wandelvirus sloeg bij schrijfster Marycke toe nadat zij kilometers verslonden had op het Pieterpad. ,,Vroeger vond ik het vooral leuk om bergwandelingen te maken. Ik dacht dat Nederland niet zo veel aan was om te wandelen. Toen ik het Pieterpad in vier weken liep, ontdekte ik dat het een mooi wandelland is. Het liefst wandel ik op onverharde paden en wijk ik af van bestaande wandelroutes."

Door Gerreke van den Bosch


Inmiddels bracht zij negen wandelgidsen en twee fietsgidsen op haar naam. Haar nieuwste wandelgids is een vervolg op 'De mooiste landgoed wandelingen in Salland'. ,,Ik hoop dat het een serie kan worden. Het boekje verscheen een jaar later dan gepland. Ik brak vorig jaar mijn heup waardoor de wandelgids vertraging opliep. Ik wandel nu wel weer maar maximaal 10 kilometer op een dag."
In 'De mooiste landgoedwandelingen in de Achterhoek' vertelt de schrijfster over de achtergronden en interviewt zij bewoners en beheerders. ,,Ik vind het interessant om te weten hoeveel energie en geld het kost om een landgoed in stand te houden."

Het Vijf kastelenpad

De wandelroute van 15 kilometer begint op Het Spijk in Eefde en gaat langs Het Haveke, Den Dam, 't Velde, de Voorst en de Boedelhof. Tips voor overnachtingen zijn de vakantiehuizen op Landgoed Het Haveke, B&B's de Tuinfluiters en Het Hof en Huis de Voorst. De eerste bezienswaardigheid is Het Haveke met tuin en parkbos van 14 ha, aangelegd door Leonard Anthony Springer in Engelse landschapsstijl. Marycke heeft in het boekje een interview opgenomen met eigenaresse Nepeta van Wedel - Freiin von and zu Massenbach. Zij exploiteert bepaalde delen van Het Haveke, zoals het koetshuis en remise. Ook stelt zij ruimtes beschikbaar aan een schrijf- en schildergroep. Sinds vijftien jaar wordt er jaarlijks op het terrein een openluchtdienst van zeven omringende protestantse gemeenten gehouden, waar honderden mensen op af komen. Het parkbos van Het Haveke is helaas tijdelijk gesloten in verband met stormschade.


Na Het Haveke gaat de tocht langs de sluis via landgoed Den Dam naar Huis 't Velde. Het park rond het huis is vrij toegankelijk. Daar bevindt zich de Tuin van Bezinning, een nationaal monument voor politiemensen die tijdens het uitoefenen van hun dienst om zijn gekomen. Via een tocht langs de Berkel kom je vervolgens uit bij Huis de Voorst. Het hoofdgebouw ging in 1943 door brand verloren, maar het Geldersch Landschap & Kasteelen, sinds 1957 eigenaar van het landgoed, heeft het in oude glorie hersteld. Tegenwoordig is het een hotel en trouwlocatie.
Laatste op het Vijf kastelenpad is de Boedelhof, in 1378 voor het eerst vermeld als leengoed van de hertog van Gelre.

De mooiste landgoedwandelingen

De nieuwe wandelgids: 'De mooiste landgoedwandelingen' van Marycke Janne Naber is het neusje van de zalm voor wandelaars. Iedere voettocht, uit een serie van twaalf, biedt een enorme hoeveelheid aan natuurschoon en historische pareltjes. In de Achterhoek en Liemers zijn veel kastelen en buitenplaatsen bewaard gebleven die voor het publiek zijn opengesteld. Je hoeft daarvoor echt niet naar Versailles of de Loire. Het boekje is handzaam en duidelijk. Een overzichtelijke legenda waarin de afstanden tussen de plaatsen zijn aangegeven en de bereikbaarheid met openbaar vervoer geven een betrouwbare basis voor een mooie tocht. Ook overnachtingsplekken en uitspanningen zijn in kaart gebracht.

Interessante voettochten

Op 16 augustus verscheen bij Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig de gids 'De mooiste landgoedwandelingen in de Achterhoek' met een twaalftal voettochten langs 28 prachtige kastelen en buitenplaatsen door bossen, heidevelden en kleine weilanden. Info: www.gegarandeerdonregelmatig.nl

Meer berichten