Henk van Dort : " De zorgtuin is eigenlijk voor iedereen, laten we er ook van genieten." (Foto: Arjen Dieperink)
Henk van Dort : " De zorgtuin is eigenlijk voor iedereen, laten we er ook van genieten." (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: )

'Waardenvol groen' in de zorgtuin

Aan de Veerweg 21 is in Gorssel de Zorgtuin gevestigd. De zorgtuin staat volgens Henk van Dort voor een positieve gezondheidscultuur. Een burgerinitiatief dat in en buiten het dorp Gorssel goed aanslaat. Een uitspraak van de Raad van State zorgde ervoor dat de toekomst van de tuin verzekerd is.

Door Arjen Dieperink

GORSSEL - Het hek van de zorgtuin met de spreuk 'Het toegangspad, tussen de meidoornhagen. Een kwikstaart komt naar onze namen vragen' staat gastvrij open. Henk van Dort staat in de opening en begroet met de woorden, "Je kunt je auto goed voor onze deur parkeren, er is ruimte genoeg, kom er in." Terwijl wij naar de schuilgelegenheid, een klein houten gebouwtje, lopen, laat Van Dort nog even de nieuwe opslagruimte zien. "Hier slaan wij ons gereedschap op. Alles is hier keurig opgeborgen." In het gebouwtje aangekomen laat Henk van Dort zijn nieuwe boek "Waardenvol groen" zien. "Hier gaat het allemaal over" zegt hij met een zucht. "Eigenlijk zijn wij wel blij en anderzijds helemaal niet blij met de uitspraak .Twee bewoners die vijftig meter van de Zorgtuin wonen proberen ons van het begin van de zorgtuin ons het moeilijk te maken. Eigenlijk zijn ze tegen de Wajongeren, gehandicapten, basisscholieren, bejaarden, vrijwilligers en vele anderen die in deze tuin hun ontspanning en plezier beleven. Ze zijn niet eens één keer wezen kijken. Men heeft het over dat de aanwezigen hun overlast en een onveilige woonomgeving bezorgen. Argumenten waar de Raad van State korte metten mee heeft gemaakt. Toch is het jammer dat dit zo ver heeft moeten lopen. Het is negatieve energie waar je niets aan hebt. Wij gaan positief verder en voelen ons gesterkt door de uitspraak van de Raad van State. De toekomst van de zorgtuin zal gewaarborgd zijn. Dit in het belang van onder andere bewoners van de Borkel, die door een ernstige ziekte aan de rolstoel gekluisterd zijn en een middag in de tuin komen genieten van rust en liefdevolle aandacht. Dat is gewoon prachtig, je krijgt daar positieve energie van." Ondertussen laat de 72-jarige Henk de tuin zien. "Kijk dat is speciaal voor mensen met een rolstoel aangelegd." Hij wijst naar metalen tafels met een verhoogde rand. Op de tafels zijn bloemen en kruiden ingepland. "Op deze manier kunnen personen die aan de rolstoel gekluisterd zijn op hun niveau de planten en kruiden bekijken. Ze mogen eraan ruiken en voelen."

Iets verder staan pompoenen en andere gewassen. Tevens staat er een bijenstal. Van Dort :"De pompoenen en alles wat je verder in deze hoek ziet staan, gaan naar de voedselbank toe, inclusief de honing die wij maken. Zo komt alles ten goede aan de inwoner die het hard nodig hebben. Het bloemenveld staat er prachtig bij, iedere week krijgt de Borkel een boeket bloemen om in de zaal neer te zetten. Wij krijgen veel steun van de bewoners en de gemeente Lochem. Tijdens NL-doet is het college van Burgemeester en Wethouders nog hier gaan schoffelen. Wij hebben toekomst."

www.stichtingmunira.nl

Meer berichten