Enkele leden van de plaatselijke commissie. Vlnr: Boeije Janssen, Sybren Tjepkema en Martin Lamers. (Foto: Arjen Dieperink)
Enkele leden van de plaatselijke commissie. Vlnr: Boeije Janssen, Sybren Tjepkema en Martin Lamers. (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: )

Gebruikers gezocht voor Gudulakerk

Op 4 april is de Grote of Sint Gudulakerk in Lochem tijdens een officiële bijeenkomst overgedragen aan de Stichting Oude Gelderse Kerken. Door deze overdracht ontstaan nieuwe mogelijkheden. Enkele leden van de Plaatselijke Commissie Lochem belichten deze mogelijkheden.

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - "Kijk hier staat het op de voorpagina", zegt Boeije Janssen, één van de bestuursleden van de Plaatselijke Commissie. Op het kwartaalblad 'Venster', uitgave van de Stichting Oude Gelderse Kerken staat een foto van de kerktoren met de tekst 'Overdracht van de Grote of Sint Gudulakerk in Lochem'. Aan tafel zijn ook aangeschoven Sybren Tjepkema (secretaris) en Martin Lamers (voorzitter). Het trio maakt met enkele andere personen deel uit van de plaatselijke commissie Lochem. Boeije Janssen: "De Protestantse Gemeente heeft uiteindelijk besloten om de Sint Gudulakerk af te stoten. Het aantal kerkgangers liep terug en de ruimte werd te groot." Hierop vult Martin Lamers aan: "Dat klopt. Zelf heb ik als huisarts mijn afscheidsreceptie en etentje in de Grote Kerk gehouden en ben toen benaderd met de vraag: 'zou je voor de gemeenschap iets willen doen?' Vond de vraag wel vaag, maar heb deze positief beantwoord."

Sybren is vanuit de protestante gemeente in de plaatselijke commissie gekomen. Tjepkema: "Het is een mooie ruimte waar zo'n zevenhonderd personen in onder kunnen worden gebracht. Je kunt mooie uitvoeringen hebben die in verband met het weer niet buiten kunnen worden opgevoerd. Maar ook recepties voor zeer grote aantallen, zoals bij Martin het geval was." Hierop keek Boeije Janssen richting Tjepkema met de opmerking: "Met respect voor de kerk waar het in eerste instantie voor bedoeld is."

Tjepkema maakte richting Janssen lachend de opmerking: "Er zal echt geen paaldansen worden georganiseerd." Op de vraag of men geen concurrent van de horeca en de schouwburg wordt, reageert Martin Lamers met: "Kijk, voor een evenement als de Matthäus Passion is de schouwburg niet geschikt. Wij kunnen ons ook indenken dat bijvoorbeeld Hof van Gelre een activiteit wil organiseren voor zeer grote groepen die zij niet kwijt kunnen. Hetzelfde geldt ook voor het bedrijfsleven en andere instanties die op zoek zijn naar een representatieve ruimte voor lezingen, prestaties, tentoonstellingen. Het kan bij ons allemaal, ook eventueel in samenwerking met de plaatselijke horeca." Op dit moment maakt men gebruik van vrijwilligers die het geheel op gang willen brengen en later zich terug wensen te trekken. Lamers:"Gelukkig is er een aantal vrijwilligers die bereid zijn te helpen. Maar we kunnen er meer gebruiken. Aanmelden kan via sybrentjepkema@gmail.com." Tijdens Open Monumentendag 14 september staat de kerk wijd open voor iedereen, zijn er workschops observeren en tekenen (11-13 uur), rondleiding (12-13), workshop zang en akoestiek (13.30-14.30) en een concert door het Nederlands Barok Consort (16-17).

Meer berichten