Ria Elstgeest is taalvrijwilliger bij Taalhuis Lochem-Zutphen en vanaf 11 september te zien bij de expositie Ben jij vrijwilliger?#IKOOK in het Lochems gemeentehuis.
Ria Elstgeest is taalvrijwilliger bij Taalhuis Lochem-Zutphen en vanaf 11 september te zien bij de expositie Ben jij vrijwilliger?#IKOOK in het Lochems gemeentehuis. (Foto: )

Het draait allemaal om communicatie

Ria Elstgeest woont sinds 3 jaar in Laren en al snel viel haar oog op een klein artikel over een cursus voor taalcoaches bij het Taalhuis Lochem-Zutphen. Ze dacht ik heb wel iets met taal: dit is wat voor mij. Ze schreef zich in en inmiddels is ze taalmaatje van Henk en in de bibliotheek in Zutphen begeleidt ze een leesgroep voor asielzoekers van het AZC Zutphen.

Door: Sonja Peterse

Ria: "Het fijne van vrijwilliger zijn is dat er binnen het vrijwilligerswerk minder competitie is dan in gewoon werk. Er is veel meer ruimte voor je eigen talenten en daar word ik enthousiast van. En taal is mijn ding. Communicatie is zo belangrijk tussen mensen. Als je dat minder goed beheerst kan je aan veel dingen minder goed meedoen. Ik vind het mooi als mensen vol overgave iets doen met een blos op hun wangen en om te horen wat hen beweegt."

Ria heeft een taalmaatje waar ze een keer per week komt. Ze komt bij hem thuis en in eerste instantie zijn ze gestart met het lezen van de krant. Dat was zijn taalvraag, hij wilde graag de artikelen van zijn favoriete voetbalclub lezen. Eerst samen lezen en langzaamaan hardop. Zelfvertrouwen geven en stapje voor stapje uitbouwen. Ik ben van nature erg enthousiast en kan ook serieus en aandachtig zijn. Een mooie combinatie om vertrouwen te winnen en het contact met iemand uit te bouwen.

Elke week een artikel lezen over die club werd een beetje saai en ik ben toen met Henk aan de slag gegaan om een woordspin te maken over zijn voetbalclub. Waar denk je zoal aan als je aan deze club denkt. Daar kwamen heel veel woorden uit en daar hebben we samen een verhaal van gemaakt. En dat doen we inmiddels ook rond andere onderwerpen, soms best heel persoonlijk. Hij heeft daarmee wel een mooie nieuwe manier gevonden om zijn belevenissen te uiten en te delen. En het mooie is, ik leer ook van hem, ik leer goed luisteren naar het verhaal achter de woorden zonder het in mijn enthousiasme al in te vullen.

Er zijn zoveel Nederlanders die niet goed kunnen communiceren, tegenwoordig gaat alles digitaal. Eenzaamheid wordt al milder als je kunt communiceren via je laptop.

Ik vind het fijn om mijn ervaring te delen en mensen hun latente talenten te laten ontdekken. Dat doen we overigens als vrijwilligers onderling ook."

Naast het taalmaatje is Ria ook actief als een van de begeleiders van de leesgroep. Hierin komen mensen van het AZC om samen te lezen en hun taalvaardigheid te vergroten.

Vanaf 11 september is Ria ook te zien in het gemeentehuis bij de Expo Ben jij vrijwilliger?#IKOOK. Deze avond is er ook een lezing over 'signaleren van laaggelletterdheid.'

Meer berichten