Het team 'Lochem met smaak'. Vlnr: Harry Mengerink, Ruud Veeze, Magda Mengerink, Jan Coers en Herman Kerstholt. (Foto: Arjen Dieperink)
Het team 'Lochem met smaak'. Vlnr: Harry Mengerink, Ruud Veeze, Magda Mengerink, Jan Coers en Herman Kerstholt. (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: )

Voor zesde keer 'Lochem met smaak'

Buiten was het rond de dertig graden. Harry Mengerink begroette met de woorden: "Kom maar mee, ik ken een koelere ruimte." Met een trap stijl naar beneden, kwamen wij in zijn wijnkelder terecht. "Het is geen wijnkelder," was het antwoord van Harry, wijzende naar het bordje met de tekst 'Cave Mengerink'.

Door Arjen Dieperink        

LOCHEM - In 'cave Mengerink' had Jan Coers evenzeer plaatsgenomen. Een korte tijd later komt Harry zijn vrouw Magda met een karaf water aan. Ondertussen doet Harry de wijnglazen vol met witte Achterhoekse wijn. Ruud Veeze en Herman Kerstholt schuiven ook aan. Het comité 'Lochem met smaak ' was compleet. Er werd met de wijnglazen geproost, het gesprek kon beginnen. Herman Kerstholt: "Op 4 maart 1966 werd de Stichting Restauratie Grote kerk opgericht. Voormalig huisarts Daan Voûte (1929 - 2016) stond aan de wieg van de stichting. Van religieuze mensen ontvingen wij regelmatig gelden. Deze bron is nu uitgedroogd. Harry kwam toen met een prachtig idee."

Ondertussen nam Harry Mengerink een slok van de witte wijn dat thans in de supermarkten en slijterijen te koop is. Van elke verkochte fles ontvangt de organisatie vijftig cent ten behoeve voor de restauratie van de Grote kerk. "Het is een lekkere wijn, proef maar eens. In 2006 was ik op een wijnmarkt in het openluchttheater. De Kösterskoele in Markelo, aldaar ontstond bij mij het idee om in ons Openluchttheater ook zo'n wijnmarkt te organiseren. Toen ik hoorde dat men geld wou gaan inzamelen voor de restauratie van de kerk, vond ik het een beter idee om de wijnmarkt in de kerk te houden en de opbrengst ten goede te laten komen aan de Stichting restauratie Grote kerk."

Op zaterdag 26 oktober begint Lochem met smaak om 14.00 uur. De opening wordt gedaan door Matthijs van Nieuwkerk, bekend van ' De Wereld Draait Door' en Peter van Houtert, van Verbunt Wijnkopers en voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging Wijnhandelaren. "Ik raad iedereen aan om bij de opening aanwezig te zijn, Peter van Houtert zal direct na de opening een prachtige demonstratie geven", aldus Kerstholt. Lochem met smaak draait op zo'n vijftien vrijwilligers. "Er zijn 34 deelnemers, meer kunnen wij niet kwijt. Er is zelfs een wachtlijst," vertelde Harry terwijl hij de wijnglazen bijschonk. De kassa staat in de toren, zodat de deelnemers direct na binnenkomst in de kerk de sfeer kunnen proeven. Harry: "Over proeven gesproken, Expert in Lochem heeft een ATAG demonstratie-eiland staan, er zal op worden gekookt." Vriend van het Wijnfestival 2019 ontvangen twee VIP-kaarten, twee wijnglazen. Voor 10 euro kan men er ook bij zijn. Men ontvangt een wijnglas waarmee in de kerk bij diverse punten verschillende wijnen kunnen worden geproefd. Sinds twee jaar geleden weten ook dertig plussers het evenement te vinden. Harry Mengerink:" Wij hebben dit jaar ons streefbedrag op vijftienduizend euro gezet." Het evenement wordt om een jaar georganiseerd.

Meer berichten