Het was een drukte van belang in het houtdorp Laren. (Foto: Arjen Dieperink)
Het was een drukte van belang in het houtdorp Laren. (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: )

Kinderen bouwen eigen dorp

Bij aankomst op de parkeerplaats van Het Leussinkbad in Laren kun je het getimmer al horen. Op het terrein van het zwembad ontstaat Houtdorp Laren. Kinderen bepalen wat ze timmeren, onder begeleiding van ouders, het houtdorpteam en andere vrijwilligers.

Door Arjen Dieperink

LAREN - Zelf zit ze als voorzitter in het houtdorpteam Laren. Lenny Hiddink - Kleinherenbrink moet zich even omschakelen. "Ben continu bezig met het coördineren, helpen en andere klusjes die langskomen. Om direct om te schakelen naar een interviewmodes vraagt even wat," is haar reactie terwijl ze het afzetlint tussen het zwembad en het veld waar de kinderen hun houtdorp aan het maken zijn. Een bordje met de tekst 'Toegang alleen voor houtdorpbewoners' maakt duidelijk wie er welkom is. Zo'n 110 kinderen zijn op zestien verschillende plekken bezig om hun idee in hout weer te geven. Men ziet er torens, een piratenschip, reddingsboeien, strandhuizen met een heuse palmboom.

"Wij organiseren het bewust op het terrein van het Leussinkbad. Zo kunnen Houtdorp en het zwembad elkaar versterken. De kinderen kunnen genieten van het klussen én het zwemmen en als Houtdorp kunnen we gebruik maken van het terrein en de faciliteiten van het zwembad. In oktober gaan wij al bekijken wat we weer nodig hebben. Te denken valt aan pallets, hout en spijkers. Logistiek vraagt het wat om dit te organiseren. Door de sponsoren kunnen wij het bedrag dat het kost om mee te mogen doen, laag houden. De samenwerking van kinderen, begeleiders en vrijwilligers is uniek. Met als resultaat prachtige bouwwerken en een relaxte sfeer! Daardoor genieten we als organiserend team net zo hard mee," aldus de voorzitter. Verder vervolgt zij: "Het is bijzonder fijn dat er in Laren zoveel vrijwilligers te vinden zijn die het initiatief steunen, dat is zo waardevol." Ondertussen wordt omgeroepen dat er drinken kan worden afgehaald. De kinderen kunnen onbeperkt water en ranja drinken. Onder een partytent staat de gepensioneerde bouwvakker Bert Bolte. Hij bedient een professionele verstek zaagmachine. De kinderen staan soms in de rij bij hem te wachten om het stuk hout op maat te laten zagen. Bert Bolte: "Het is toch prachtig hoe ze bezig zijn. Mijn twee kleinkinderen zijn ook daar ook aan het timmeren. Ik vind het belangrijk dat ze met de handen iets moois gaan maken. Wel maak ik mee dat ze met een rond stuk hout bij mij komen en dient het vierkant te worden of een vierkant waar men een rondstuk van wil hebben. Daar ben ik aardig mee bezig."

Ondertussen neemt hij weer plaats achter de machine en zaagt verder. De dag werd afgesloten met een certificaat voor de deelnemers en een hapje en drankje samen met de ouders, opa's en oma's. Het vierde houtdorp Laren wordt volgend jaar tijdens de laatste twee schoolvakantiedagen gehouden.

Meer berichten