Een vrijwilliger neemt de tijd om een luisterend oor te bieden of iets gezelligs doen met de kinderen.
Een vrijwilliger neemt de tijd om een luisterend oor te bieden of iets gezelligs doen met de kinderen. (Foto: Communicatie Sensire)

Home-Start: Een maatje voor een gezin

Affiniteit met ouders en kinderen die tijdelijk wat ondersteuning kunnen gebruiken? Home-Start is een project dat draait op vrijwilligers.

Soms maakt de vrijwilliger al het verschil door gewoon een luisterend oor te bieden, ervaringen uit te wisselen, samen iets leuks te doen of de buurt te verkennen. Dat soort kleine dingen bieden vaak al steun of geven lucht.

Wat is Home-Start?

Home-Start is een project waarbij vrijwilligers (opvoed)ondersteuning, praktische hulp en vriendschap bieden aan ouders met kinderen in de leeftijd van 0 – 14 jaar. Het doel is om te voorkomen dat dagelijkse problemen uitgroeien tot erger.

Elk gezin maakt wel eens een periode door waarin het niet zo goed gaat, bijvoorbeeld door ziekte, moeilijkheden met de kinderen, financiële problemen, spanningen op het werk of met de partner. In dergelijke situaties kan een vrijwilliger van Home-Start luisteren, meedenken, tips geven en kijken naar wat wél goed gaat. Op deze wijze helpen zij ouders om met een positieve blik naar hun situatie te kijken, waardoor ze weer meer zelfvertrouwen krijgen en uiteindelijk op eigen kracht verder kunnen.

Vrijwilliger geeft zijn voorkeur aan

De vrijwilliger kiest of hij of zij ingezet wilt worden bij gezinnen met kinderen van 0-7 jaar of kinderen van 7-14 jaar en bezoekt het gezin één dagdeel per week. Elk gezin komt in aanmerking, ongeacht inkomen, nationaliteit, geloof of gezinssamenstelling. Een vrijwilliger kan veel tijd en aandacht geven op basis van gelijkwaardigheid.

Aan vrijwilligers worden geen specifieke opleidingseisen gesteld (wel vragen wij ervaring met opvoeden).

Voorbereidende cursus met e-learning

Op 8 oktober start de cursus voor nieuwe vrijwilligers. Deze cursus wordt gegeven op de dinsdagochtend, in zes op één volgende weken. Door middel van een E-learning wordt de theorie aangeboden. Ook na de cursus worden de vrijwilligers ondersteund en begeleid door een professionele coördinator.

Home-Start biedt ook gezellige contacten met andere vrijwilligers en leert je bovendien veel over jezelf, je sterke en zwakke kanten, je durf en onzekerheid kortom: een mooie uitdaging!

Meer weten?

Voor informatie of aanmelding als vrijwilliger neem contact op met de coördinator van Home-Start Achterhoek: Nienke Wolsink; n.wolsink@yunio.nl of 06-10306771 en Patty Polman; p.polman@yunio.nl of 06-22976506

Home-Start is een onderdeel van Yunio jeugdgezondheidszorg

T: 0900-98 64, E: info@yunio.nl en W: www.yunio.nl

Meer berichten