Kom d'r bij! in de week tegen eenzaamheid

Lochem - De eerste week van oktober is het de nationale week tegen eenzaamheid, ook in de gemeente Lochem. Stichting Welzijn Lochem, ’t Baken en Lonely Lochem zetten zich hier, met medewerking van veel andere organisaties, samen voor in.

Onder het motto: Kom d’r bij! worden verenigingen, buurthuizen, clubs of andere ontmoetingsplekken en -initiatieven gevraagd om mensen uit te nodigen. Bijvoorbeeld om aan te sluiten bij activiteiten die er al worden georganiseerd of bij een extra actie zoals bijvoorbeeld een open huis.

Ontmoeten is een van de manieren om eenzaamheid te voorkomen of tegen te gaan. Gerben te Hennepe van Lonely Lochem weet dat als geen ander. Gerben: “Contact met anderen kan enorm helpen om eenzaamheid te voorkomen. Daarom zijn we naast de inloop en het samen eten op de donderdag, voor de mensen van 18 tot 65, ook een ‘gezellig samen zijn 60+-groep begonnen op de maandag. Daar kun je, ook in de week van de eenzaamheid, naar toe van half twee tot half vijf. Samen een kop koffie drinken en de agenda van die week bekijken is vaste prik. Wie er komen kan iedere week anders zijn.”

Voor het kenbaar maken van de mogelijkheden voor ontmoetingen kan gebruik worden gemaakt van digitale agenda’s. Sonja Peterse van Stichting Welzijn Lochem: “Er is een digitale ‘Sociale agenda’ voor de gemeente Lochem. Daarnaast kun je ook gebruik maken van de agenda van Gorssel.nl. Op beide kun je activiteiten kosteloos vermelden, overigens ook buiten de week van de eenzaamheid. Het plaatsen van een activiteit is niet moeilijk.”

De digitale agenda’s zullen voor de week van de eenzaamheid extra gepromoot worden via social media, de krant en natuurlijk via mond tot mond reclame. En dat is hard nodig, vindt ook Nancy Ballast, als schakelverpleegkundige verbonden aan ’t Baken. Nancy: “we komen vanuit ’t Baken veel mensen tegen die zich wel eens eenzaam voelen en niet altijd weten waar ze anderen kunnen ontmoeten. Als de Sociale en agenda en de agenda van Gorssel.nl goed gevuld zijn kunnen we mensen eenvoudig attenderen op de mogelijkheden van die week.”

Alle Kom d’r bij! activiteiten die voor de week van de eenzaamheid staan vermeld in de digitale agenda’s, ontvangen een poster vanuit Stichting Welzijn Lochem. Hierop kan worden ingevuld wat er wanneer, waar te doen is. De poster kan zichtbaar opgehangen worden zodat mensen zien dat ze welkom zijn. Sonja: “een bijkomend voordeel is dat het meer leden of deelnemers kan opleveren voor deze deelnemende organisaties”.

Meer informatie over de Sociale agenda vind je op www.lochemcultureel.nl/sociaal-lochem en www.gorssel.nl. Hier meld je je activiteit aan. Om te weten wat er allemaal te doen is in onze gemeente bezoek je ook deze websites. De Sociale agenda biedt daarnaast de mogelijkheid om je te abonneren op de maandelijkse nieuwsbrief waarmee je automatisch op de hoogte bent van de activiteiten.

Meer berichten