Staande voor de sociëteit De Eendracht. Vlnr: Frans Op den Kamp, Wim Bredewout en Kees de Boer. (Foto: Arjen Dieperink)
Staande voor de sociëteit De Eendracht. Vlnr: Frans Op den Kamp, Wim Bredewout en Kees de Boer. (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: )

Open huis tijdens monumentendag

Op zaterdag 14 september is het open monumentendag. Als thema kreeg het de titel 'Plekken van plezier'. In de stad Lochem zijn zes verschillende objecten te bezoeken. De synagoge, St. Josephkerk, boekhandel Lovink en de Remonstrantse kerk. Twee andere plekken zijn in plaats van één dag over twee dagen te bezoeken.

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Het zijn heren in gevorderde leeftijd, toch kwamen ze jeugdig enthousiast over. De tafel op het terras van de Lochemse Croissanterie was bedekt met grote vellen papier. Aan tafel zitten drie leden van de sociëteit De Eendracht, Frans Op den Kamp, Wim Bredewout en Kees de Boer. De heren zitten respectievelijk 5, 4 en 8 jaar bij de sociëteit. "Wij zijn niet compleet," is de reactie van het drietal. "Gerhard Ruumpol van de sociëteit De Harmonie hoort er ook bij." De vier mannen vormen samen het comité dat de geschiedenis van de sociëteiten en de schouwburg zal tentoonstellen. Wim Bredewout: "Ik heb het archief van de sociëteit De Eendracht en het gemeentearchief in de Spiegelstraat te Zutphen doorzocht." Zijn ogen beginnen te glinsteren toen hij het woord weer nam. "Ik ben zo veel interessante dingen tegengekomen. Gelukkig is Frans mijn zeef. Je kunt niet alles laten zien. Ook heb ik bij het Historisch Genootschap informatie gevonden die we kunnen gebruiken".

Ondertussen pakt Frans Op den Kamp één van de grote vellen papier. Er is een plattegrond van het kegelhuis, grenzend aan De Eendracht, te zien. Ingetekend zijn de panelen waarop de geschiedenis zal worden weergegeven. Frans pakt het tweede vel. Op den Kamp: "Op dit vel zie je wat voor informatie op ieder panel wordt weergegeven. Het was een aardige klus om dit allemaal goed te krijgen." Ondertussen wijst hij naar een afbeelding. "Hier zie je Heintje Davids". Hierop vervolgt Wim Bredewout: "Heintje Davids trad tijdens de oorlog in de schouwburg op. Zij kreeg van een NSB-er te horen 'wat doet die jood hier.' Het was bepaald geen leuke tijd." Op een ander panel staat de bouwtekening van de eerste schouwburg afgedrukt. "Toch jammer dat dit gebouw totaal veranderd is. Het heeft zo'n mooie uitstraling," is de reactie van De Boer. In totaal staan er vijfentwintig panelen opgesteld.

"Wij geven de geschiedenis van de schouwburg weer vanaf 15 september 1869 tot 1967 toen het B.V. schouwburg werd. In 1993 hebben wij voor één gulden, deze hangt ingelijst in de sociëteit De Eendracht, onze aandelen van de schouwburg overgedragen. De geschiedenis na 1967 wordt in de schouwburg weergegeven." zei Kees de Boer.

In tegenstelling tot andere objecten die tijdens monumentendag bezocht kunnen worden, zijn de sociëteit en de schouwburg twee dagen geopend. Zaterdag 14 september van 11.00 tot 17.00 uur en zondag 15 september van 13 uur tot 16 uur. De toegangen zijn gratis.De leden zullen als suppoost de bezoekers van nadere informatie kunnen voorzien. Een bezoek is ten zeerste aan te bevelen.

Meer berichten