Marco is enthousiast over het motto en de inzet van de Lions Club "Natuurlijk! helpen wij"
Marco is enthousiast over het motto en de inzet van de Lions Club "Natuurlijk! helpen wij" (Foto: )
De Vrijwilliger Centraal

'Niet iedereen heeft het breed'

Marco Radstake (51) had het afgelopen jaar als voorzitter van de Lionsclub het motto: 'Natuurlijk! helpen wij' gekozen. Ingaan op een hulpvraag, tenzij het niet anders kan, spreekt voor hem vanzelf. Dit geldt zowel voor de natuur als voor mensen. Zo zijn de leden van Lions boompjes op een heideveld aan het uittrekken geweest en ze hebben de Kledingbank ondersteund.

Door Ina Stoel

Als kind was Marco al onder de indruk van de vele vrijwilligers die hielpen de velden te verzorgen, waardoor hij kon voetballen. "Die kregen veel te weinig waardering. Toen mijn eigen kinderen op hockey gingen, wilde ik beslist mijn bijdrage leveren. Ik hou van sport. En hoewel ik zelf niet hockey, werd ik toch de coach van het team van mijn zoon. Hen trainen, motiveren, peptalk houden, hen goed leren bewegen, positie innemen en signaleren, dat kan ik wel. Aanwezig zijn bij thuis- en uitwedstrijden. Het was op de zaterdag een dagvullend programma".

Ondertussen coacht Marco niet meer op de hockeylocatie in het bos aan de rand van Lochem. Hij kan hier enthousiast over vertellen en ook alle bezoekende clubs zijn van deze plek onder de indruk. "Ik ben nu barhoofd bij de club. Om alcohol te mogen schenken is er iemand met een certificaat nodig. Dat heb ik gehaald. Ik sta zo'n acht tot tien keer per seizoen achter de bar. Het is érg leuk om te doen. Alle ouders wordt gevraagd éénmaal per seizoen een bardienst te draaien en voor een wedstrijd een keer te rijden. Dus ik ontmoet heel wat andere ouders! "

Via één van hen kwam Marco in contact met de Lionsclub. Dit is een serviceclub, die zich belangeloos vanuit heel verschillende professies inzet voor goede doelen op lokaal én op wereldniveau. "Ik was meteen gecharmeerd. Het is een gemengde club (de meeste Lions zijn herenclubs) van Markelo en Lochem. We doen aan fondsenwerving en organiseren leuke activiteiten. Zoals proeven en fietsen in de maand mei. Bij de stops is dan wat te zien en te proeven. Er deed een hertenfarm en een wijnboerderij mee en we aten aspergesoep. De gemaakte kosten betalen we van sponsorgelden. Alle inleggelden komen zo ten goede aan een vooraf gekozen goed doel".

Marco heeft een aversie tegen de graaicultuur. "Er is voldoende voor iedereen. Ik ondersteun graag mensen, die het een stuk minder hebben. Ik voel me blij, als ik anderen blij zie worden. Mijn oma voedde in haar ééntje vijf kinderen op. Ze werkte keihard. Toch mocht géén van de kinderen met een droge witte boterham de straat op. De mensen zouden eens kunnen denken… Die schaamte, de armoede verbergen is echt niet nodig!"

Meer berichten