Voorzitter Achterhoek Netwerk Bertus Karssenberg (links) met astronaut André Kuipers. (Foto: Arjen Dieperink)
Voorzitter Achterhoek Netwerk Bertus Karssenberg (links) met astronaut André Kuipers. (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: )

In de wereld van André Kuipers

De Nederlandse Astronaut André Kuipers bezocht afgelopen donderdag Lochem. In 1998 werd hij door de European Space Agency. geselecteerd als astronaut. In 2004 vloog hij zijn eerste missie naar het ruimtestation International Space Station (ISS). Zijn tweede missie begon op 11 december 2011 en hij verbleef toen 193 dagen in de ruimte. In totaal was hij 204 dagen in het heelal.

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Het was nog rustig aan de Keppellaan 2a. Een glimmende rode tractor Kubota M7132 Premium stond er opgesteld. Het zou het voertuig zijn waarmee André Kuipers naar Het Hof van Gelre zou worden gereden. Naast het voertuig stond Mark Spienkelder van het loonbedrijf Slootsmid uit Borculo. "Het is een gloednieuwe tractor. Er staat slecht 100 op de teller. Vandaag heb ik het nog een extra poetbeurt gegeven," was de reactie van Spienkelder.

Ondertussen komt een personenauto aangereden. Kort daarna stelde hij zich aan Spienkelder voor als Bertus Karssenberg. Karssenberg is de mede-oprichter en voorzitter van Stichting Achterhoek Netwerk. De Stichting heeft André Kuipers als spreker gearrangeerd. "Waar gaat de helikopter landen?," is de reactie van Karssenberg. Een tweede auto komt er aanrijden. Het autoraampje gaat omlaag, de bestuurder richt zich tot Karssenberg. "Ik moet de helikopter opvangen, waar landt hij?"

Kort daarna wordt er een kaart bijgehaald. Het gezelschap vertrekt naar de locatie toe. Korte tijd later cirkelt een gele helikopter over. Na enkele aanwijzingen landt deze in het weiland. Aan de pilootkant stapt André Kuipers uit. Hij vloog de helikopter vanaf European Space Research and Technology Centre (ESTEC) uit Noordwijk naar Lochem toe. Een korte tijd later begroette Karssenberg Kuipers. Een elfjarige jongen in de kleren van Sportclub Lochem komt naar voren. Hij geeft met bewondering André Kuipers een hand en vraagt om een handtekening. "Hoe heet je?," is de vraag van André. "Maarten", is zijn antwoord. Een korte tijd later kreeg hij de handtekening met de tekst 'Voor Maarten, André Kuipers'. "Rijdt u zelf of zal ik de tractor besturen", vraagt Mark Spienkelder. De uitdaging om een tractor te besturen neemt Kuipers aan. Het is voor de eerste keer dat hij dat doet.

Het gezelschap rijdt naar Hof van Gelre waar zo'n honderd personen op de astronaut aan het wachten zijn, men dient nog even geduld te hebben daar André nog moet eten. Met de woorden "Wij kennen de vier d's: dromers; denkers,doeners en durf. Deze zijn nodig om nieuwe dingen uit te proberen." begint André Kuipers zijn lezing. Hij neemt de aanwezigen mee in de geschiedenis van de ruimtevaart. Van de Spoetnik tot het heden. Na zijn lezing beantwoordde hij enkele vragen. Aan het einde komt er een dertienjarig meisje naar voren. "Mag ik uw handtekening" is haar vraag. "Natuurlijk" antwoordde André. "Hoe is jouw naam?" Kort daarna liep zij met de handtekening weg. "Voor Laura, André Kuipers.".

Meer berichten