Janna en Jannie zijn samen een sterk duo als maatje.
Janna en Jannie zijn samen een sterk duo als maatje. (Foto: )

Bezoekvrijwilligers ervaren waardering

Jannie Klein Hulse en Janna Stegeman vinden het eigenlijk helemaal niet zo bijzonder dat ze een deel van hun vrije tijd beschikbaar stellen om iets voor anderen te doen.

Door: Roel Henriks

"Niet achter de geraniums zitten", verwoordt Jannie Klein Hulse uit Gorssel haar gedachten toen ze een paar jaar geleden na bijna 25 jaar stopte met haar werk in de verzorging bij De Borkel. "Anderen helpen geeft mij een goed gevoel". In dezelfde tijd kon ook Janna Stegeman met pensioen, na twaalf jaar als huishoudelijk verzorgende bij Sensire gewerkt te hebben. "Ik woon in het buitengebied van Oxe en wilde graag onder de mensen blijven", geeft Janna als reden aan. Zonder dat ze het van elkaar wisten informeerden ze bijna tegelijkertijd bij de Stichting Welzijn Lochem (SWL) naar de mogelijkheden 'om iets te doen'. Hun jarenlange ervaring in de zorg kwam goed van pas, want beiden konden direct aan de slag als bezoekvrijwilliger bij mensen met allerhande problemen.


Janna en Jannie ondersteunen samen een familie in Harfsen. Daarnaast gaat Jannie elke woensdag wandelen met een meneer in Gorssel en bezoekt Janna om de week cliënten in Laren en Kring van Dorth.
De samenwerking tussen Jannie en Janna biedt voor beiden voordelen. Janna: "Soms nemen we een zorg van elkaar over en ook komt het voor dat we ruilen". Beide dames benadrukken dat hun werk vooral bedoeld is om de mantelzorger te ontlasten. Door met de cliënt te gaan wandelen of spelletjes te doen krijgt de mantelzorger gelegenheid om zich even te ontspannen. Jannie: "Het geeft veel voldoening om te merken hoe dat gewaardeerd wordt". Niet alleen het werk als bezoekvrijwilliger geeft de dames veel voldoening. Beiden roemen ook de goede sfeer in het vrijwilligersteam van de SWL in Gorssel. Janna: 'Tijdens de gezellige overlegbijeenkomsten heb ik veel mensen leren kennen waar ik nu goed contact mee heb en ik steek veel op van de gratis cursussen die wij door de SWL aangeboden krijgen". Of de dames nog een tip hebben voor mensen die belangstelling hebben voor deze vorm van vrijetijdsbesteding? Jannie: "Denk niet te snel dat je het niet kunt. De behoefte aan hulp is erg gevarieerd. Als je het leuk vindt om mensen te helpen kan je jouw kennis en vaardigheden op velerlei manieren inzetten". Janna is het er helemaal mee eens. Meer weten over vrijwilligerswerk als maatje bij SWL?


vrijwilligerscentralelochem.nl

Meer berichten