Anneke Lefers (links) en Wilma Draaijer bij de Warkense molen. Links het zaaltje. (Foto: Arjen Dieperink)
Anneke Lefers (links) en Wilma Draaijer bij de Warkense molen. Links het zaaltje. (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: )

Parkinsoncafé geeft steun aan elkaar

Parkinson, velen kennen de ziekte wel en er zijn ook velen die de ziekte hebben. In 2017 overleden volgens de Volksgezondheidszorg, 1134 mannen en 774 vrouwen aan Parkinson en andere vormen van parkinsonisme. In Lochem en Zutphen is er één Parkinson Café waar lotgenoten elkaar kunnen ontmoeten.

Door Arjen Dieperink

LOCHEM/ ZUTPHEN - Aan de Lage Lochemseweg staat de Warkense molen. Aan het huis bij de molen wordt door de Lochemse Anneke Lefers aangebeld. Een korte tijd later gaat de achterdeur op. Wilma Draaijer komt Anneke tegemoet lopen. Beide dames begroeten elkaar. Aan de keukentafel komen de gesprekken langzaam op gang. Anneke en Wilma zijn bestuursleden van het Parkinson Café dat zes keer per jaar een bijeenkomst organiseert in het zaaltje bij de Warkense Molen. Anneke Lefers (68): "Twaalf jaar geleden lieten mijn kinderen mij weten dat ik aardig met mijn doen en laten op oma ging lijken. Je moet weten, mijn moeder had vroeger Parkinson. Ik ben toen naar de huisarts gegaan en de diagnose werd kort daarna door de neuroloog vastgesteld. In mijn beleving is Parkinson erfelijk, het komt vaker in mijn familie voor." Haar vriendin Wilma Draaijer (61) vult haar aan:" Zelf bemerkte ik ook dat mijn lichaam anders begon te reageren. Ik herkende het als de ziekte van Parkinson. Toen ik bij de huisarts kwam liet ik hem weten dat ik volgens mij Parkinson heb. Zijn reactie was 'u bent wel heel snel met uw diagnose'. Uiteindelijk bleek ik gelijk te hebben." De wekker op het mobieltje ging af..Wilma stond op, liep naar de kast en pakte haar medicatie. Na deze te hebben ingenomen zei ze tegen Anneke. "Ik bemerkte het al dat het tijd werd om mijn medicatie in te nemen, herken je dat?", hierop knikte Anneke Lefers instemmend. Met het Parkinson café proberen de dames lotgenoten bij elkaar te krijgen. Zes keer per jaar wordt naast de Warkense molen een bijeenkomst gehouden. Eén keer per jaar vindt de bijeenkomst plaats in het verzorgingshuis Den Bouw. "Iedereen, Parkinsonpatiënten, partners, mantelzorgers, artsen en andere belangstellenden zijn van harte welkom. Wij proberen een gastspreker te ontvangen. Bijvoorbeeld een apotheker die het één en ander vertelt over de medicatie en de wijze van inname. Of een neuroloog die de ziekte belicht.

Aankomende donderdag 19 september om 19.30 uur hebben wij het over de bokstherapie. Het is een unieke kans om kennis te maken met boksen als therapie. Er is geen fysiek contact en het is voor iedereen mogelijk om mee te doen ongeacht de ernst van de symptomen." aldus de dames. Het doel van het boksen is om houding, balans en lopen te verbeteren. De conditie gaat vooruit en men voelt zich een stuk beter. Aanmelden voor de avond is niet nodig. Men wordt ontvangen met een gratis kopje koffie.

Meer berichten