Marian Otten heeft door middel van autodidact het schilderen eigen gemaakt. (Foto: Arjen Dieperink)
Marian Otten heeft door middel van autodidact het schilderen eigen gemaakt. (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: )

Marian: 'Ik moet iedere dag schilderen'

Afgelopen zaterdag trad ze voor het eerst in Lochem er mee naar buiten. Zo'n vijfentwintig verschillende schilderijen stonden op de kraam en er voor opgesteld. Tijdens Lochem Fair konden de aanwezigen haar kunnen aanschouwen. Hetgeen vele reacties uitlokte. Over belangstelling had ze niet te klagen.

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - "Ik hoef er niet zo nodig op, maak maar foto's van mijn werk," is Marian Otten haar reactie, terwijl de foto gemaakt wordt. "Ik wil wel eerst zien welke foto je plaatst. Wil er wel goed op staan," vervolgt zij haar betoog. Marian Otten vond tekenen en later schilderen als kind zijnde al fascinerend. "Ik tekende op alles wat maar mogelijk was. Zelfs op het behang. Ook al was dat niet altijd geslaagd. Tekenen, schilderen, kunst werkt voor mij als een verslaving. Eén dag niet geschilderd te hebben is één dag niet geleefd. Het zit in je. Je gaat ermee naar bed en je staat ermee op. Het is heerlijk om met je passie uit te leven. Ik had in het begin kunst willen leren, doch dit was niet voor mij weggelegd. Toen ben ik maar kapster geworden" vertelde Marian met een knipoog.

"Ik kreeg vandaag veel reacties in de zin van 'dat had ik niet van jou verwacht,'" aldus Otten. Haar hobby is meer dan hobby alleen. Zij gaat er helemaal in op. Met autodidact heeft zij veel technieken zich eigen gemaakt. Ondertussen pakt ze een schilderij op dat tegen de oude gaslantaarn opgesteld is. "Kijk , hier zijn servetten in het schilderij verwerkt. Je kunt het, als je goed kijkt, het zien. Ook is het te voelen. Dat maakt dit werk zo bijzonder. Kijk dit is gietwerk." Op de vraag wat gietwerk op een schilderij is en hoe je dit uitvoert kijkt ze lachend toe. "Dat is moeilijk zo één, twee, drie uit te leggen. Ik geef binnenkort in het Stadshuus er een workshops over. Belangstellenden kunnen zich ervoor aanmelden." Marian Otten is ondertussen geen onbekende in de kunstwereld. Op grote kunstevenementen is Otten aanwezig. "Ik probeer zelf ook veel uit, vraag aan andere kunstenaars ook hoe ze bepaalde dingen doen en struin uiteraard internet af om nog meer kennis op te doen. Ben echt een perfectionist," aldus de 52-jarige Marian.

Ondertussen komen Bert Revoort en Louise Voskamp bij het standje aan. "Heb je al wat verkocht?," vraagt Bert. "Net genoeg om uit de kosten te komen" is haar korte reactie. Louise Voskamp: "Ik vind het mooi werk dat door haar gemaakt is, neem mijn petje voor haar af. Dit zou ikzelf niet kunnen. Je moet er wel geduld voor hebben." Bert Revoort knikt instemmend. "Klopt , kijk naar dat schilderij. De kleurencombinatie is prachtig. Als je het van een andere hoek bekijkt zie je weer wat anders". Tegen het eind van de middag komt haar kennis Johan aanrijden. Beiden ruimen de schilderijen in de auto. Marian Otten " Het was een mooie dag, ik heb het uiteindelijk nog zeer goed gedaan en ook nieuwe contacten kunnen leggen".

Meer berichten