Boeken, en vele andere tweedehandsartikelen zijn er te koop. (Foto: Arjen Dieperink)
Boeken, en vele andere tweedehandsartikelen zijn er te koop. (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: )

Verkoop tweedehands loopt storm

Het is elke vrijdag aan de Hanzeweg 4 een drukte van belang. Leden van de Lions Lochem zijn druk bezig met het sorteren en analyseren van tweede hands goederen. De opbrengst van de verkoop van deze goederen komen ten goede aan lokale goede doelen.

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - De deur aan de Hanzeweg 4 staat wagenwijd open. In het verleden was er de afdeling Ruimtelijke Ordening en buitendienst van de gemeente Lochem in gevestigd. Tegenwoordig mag de Lions Lochem het pand om niet gebruiken tot het gesloopt wordt. Lopende door de gangen zijn de voormalige kantoorruimten goed te bekijken. Verschillende voorwerpen staan er verdeeld. In één ruimte staat hoofdzakelijk porselein, in een andere ruimte een eeuwen oude dekenkist. Helemaal aan het einde van de gang, nadat men de boekenvoorraad gepasseerd is, is de koffiekamer. Huib Vreugdenhil en Wiet Burbach zitten aan tafel. "In januari 2012 ben ik begonnen om oude spullen te verzamelen bij familieleden, kennissen en vrienden. Alles sloeg ik thuis op, fotografeerde het en zette het uiteindelijk op Marktplaats. Dat heb ik een paar jaar kunnen doen, tot mijn vrouw het tijd vond dat de activiteit niet meer in huis kon plaatsvinden. Het werd teveel. Via, via kregen wij in 2014 deze ruimte." Huib Vreugdenhil wijst rondom zich heen, terwijl Auke Vreeling de boeken in de ruimte er naast aan het sorteren is. "Sommige zaken verkopen niet, zoals de overheadprojectors. Een tijd lang stonden deze op Marktplaats, maar niemand kan ze blijkbaar gebruiken. Men moet met zoiets creatief denken. Je kunt ermee plaatjes op een muur projecteren en overschilderen. Ik noem maar wat. Producten die wij niet verkopen gaan naar de kringloopwinkel Bohero in Borculo. Die organisatie heeft als goed doel 'Borculo helpt Roemenië'." De opbrengst van de verkoop van de tweedehands artikelen is ieder jaar zo'n ruim tienduizend euro. Dit bedrag gebruikt de Lionsclub Lochem en west Berkelland voor goede doelen in de directe regio. Elders in het gebouw staan kleurige bankstellen, stoelen, tafels en grote kunstbloemen." Dit allemaal komt van het crematorium uit Usselo. Zij zijn bezig alles opnieuw in te richten. Wij hebben hier tweeëntwintig kunstplanten staan, 260 stoelen die voorheen daar in de aula stonden. Voor sommige zaken hebben wij al een nieuwe bestemming" aldus Huib. Al lopende komen wij in een lege ruimte. De ruimte zal door Kranen uit Lochem worden gebruikt om kerstpakketten samen te stellen.

Vreugdenhil: "Blijven er producten nadat alle kerstpakketten zijn samengesteld over, mogen wij deze verdelen over de voedselbanken Zutphen en Deventer. Deze verzorgen ook in de gemeente Lochem hun voedselpakketten. Op deze manier helpen wij elkaar. Daar staat de Lions voor." Iedere vrijdag is de winkel van de Lions open van 9.00 tot 12.00 uur aan de Hanzeweg 4.

Meer berichten