Groep 7 viste ook aan de Zuiderbleek, Klaas Wijskamp en Mylan Striekhold met de gevangen voren (inzet). Foto: Arjen Dieperink
Groep 7 viste ook aan de Zuiderbleek, Klaas Wijskamp en Mylan Striekhold met de gevangen voren (inzet). Foto: Arjen Dieperink (Foto: )

Rob: 'Voor de jeugd is vissen hot'

Meer dan een uur lang hadden de kinderen van groep 7 van de meester Propschool uitleg gekregen over vissen. Ze kregen informatie van de vismeesters van de hengelsportvereniging De Brasem. Met flitsende plaatjes en filmpjes over de soorten vissen, de leefomgeving en de wijze van voortplanting werden belicht. Tijd om de praktijk te doen.

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Aan de Zuiderwal en Zuiderbleek zaten in totaal tweeëntwintig leerlingen van meester Sander Diepeveen te vissen. De één meer ingespannen dan de ander. In de buurt van de kinderen liepen enkele leden van De Brasem. Diepenveen: "'s Ochtends krijgen de leerlingen les over de vis en het vissen. Dit doen wij al vele jaren. Hoe lang weet ik niet, ben nu acht jaar onderwijzer waarvan vijf jaar voor groep 7."

Ondertussen roept één van de kinderen enthousiast: "Ik heb beet!" Snel komt er een lid en vismeester van de Hengel Sportvereniging De Brasem naar het kind toe om te helpen de vis te ontsteken (van de haak afhalen).

Rob Driessen is één van de aanwezig vismeesters: "Ik doe dit zo'n zes jaar. Ieder jaar sta ik voor groep 7 te vertellen over het vissen, de soorten vis, leefomgeving enzovoort. Het is voor de kinderen prachtig om te doen. Vissen is tegenwoordig hot."

Ondertussen is er weer beet, Trots laten Mylan Striekhold en Klaas Wijskamp de gevangen vis zien.

Na de foto te hebben gemaakt laten ze de vis weer in het grachtwater los. "Zelf vis ik al vanaf mijn vijfde jaar. Het is prachtig om één te zijn met de natuur. Het geeft je rust. Als ze mij thuis missen ben ik aan het vissen", aldus de tweeënzestigjarige Rob Driessen.

Ondertussen loopt de voorzitter van De Brasem Bas de Wit langs de leerlingen van groep 7 die druk aan het vissen zijn. Hij is duidelijk in z'n element, niet verwonderlijk voor iemand die vanaf zijn vierde levensjaar vist en in zijn werkzame leven als onderwijzer voor de klas heeft gestaan. Geduldig geeft hij de kinderen aanwijzingen, hierbij komt zijn pedagogische kennis goed van pas. "Niet te dicht bij elkaar gaan zitten, anders komen de lijnen in elkaar," roept hij terwijl hij bij een ander de aas aan het haakjes vast maakt.

Sander Diepeveen:" Wij hebben op de meester G. Propschool twee groepen van zeven. Dit houdt in dat er zo'n vierenveertig leerlingen onderwijs hebben gehad over het vissen. Mijn groep is de laatste groep die les krijgt. Er zitten in deze groep vijf leerlingen die met een bepaalde regelmaat vissen." Er klinkt plotseling een kreet van Ilja te Boekhorst: " Ik heb beet".

Bas de Wit loopt rustig naar haar toe en helpt haar de vis op het droge te krijgen. Het blijkt een Grondel te zijn. Rob: "Er zit veel en verschillende soorten vis in de gracht. Mooi dicht bij de meester Propschool om de kinderen te kunnen laten vissen".

Info: https://debrasemlochem.mijnhengelsportvereniging.nl/

Meer berichten