Wethouder Bert Groot Wesseldijk (links) en Bert Braam hijsen de Achterhoekse vlag. Foto: Arjen Dieperink
Wethouder Bert Groot Wesseldijk (links) en Bert Braam hijsen de Achterhoekse vlag. Foto: Arjen Dieperink (Foto: )

ENKLO-buurt legt eigen park aan

Voorheen stond op het terrein de oude St. Josephschool. Toen de St. Josephschool in de voormalige gebouw van de Toermalijn vestigde, kwam de oude school leeg te staan. Uiteindelijk, ook al waren eerst andere aanwijzingen, werd het gebouw gesloopt. Reden voor de buurtvereniging ENKLO om het terrein in te richten.

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - In de Berkelbode in augustus 2018 liet de ENKLO-voorzitter Henk Harmsen weten:" Op de site van Lochemnieuws lazen wij dat het gebouw alsnog gesloopt zou worden." Dertien maanden later staat Henk Harmsen op de plek waar de school heeft gestaan. "Hoe vind je het?", is zijn eerste reactie. Boomstammen markeren de zijkanten van de paden door het terrein. Tussen de boomstammen in ligt versnipperd hout. Een houten bewegwijzering met de teksten "gemeentehuis", aangevuld met kleinere tekst "heel ver weg", "zitbanken - 11 stappen" en "riool - 22 stappen". Tweeëntwintig stappen verder ligt een rioolbuis. Aan weerszijden van de buis is zand tegenaan gelegd. Voor de opening van de buis is een zandbak gecreëerd, deze is door de kinderen al in bezit genomen. Henk Harmsen kijkt tevreden rond. In het midden is een cirkel van vijf meter doorsnede met midden in de vlaggenmast. Rondom staan onder andere viooltjes en heidestruikjes ingepoot. Er omheen staan enkel banken opgesteld. In een hoek van het terrein staan enkele evenwichtsbalken en een rekstok. Een klein piratenschip mag ook op belangstelling rekenen. "Hier zit drie zaterdagen werk in en dan heb ik het nog niet over de voorbereidingen. De boomstammen zijn aan elkaar en in de grond vastgemaakt zodat er niet meer geschouwd kan worden. Een Werkgroep Zuiderenk heeft dit uiteindelijk met de buurt voor elkaar gekregen. Zo'n 280 woningen bestrijkt het gebied van de ENKLO. Wij waren zeer aangenaam verrast dat velen mee hebben gewerkt. Heb nieuwe mensen leren kennen. Er was een timmerman in ons midden die regelde het hout. Plotseling kwam een ander met een shovel aanrijden om de houtsnippers mooi te kunnen verdelen," aldus de preses.

Ondertussen komt meer buurt bij elkaar voor de opening van het terrein. Voor de innerlijke verzorging is ook door de buurt gezorgd. Wethouder Bert Groot Wesseldijk wordt inmiddels verwelkomd, hij zal samen met Bert Braam van de Werkgroep Zuiderenk het gebied openen door het hijsen van de Achterhoekse vlag. Het muziek duo PopPlay, Buddy Wendersteyt en Dianne Marsman, bereiden zich langzaam voor op hun optreden. IJscoman Sjef van Hoorn komt met zijn ijskar het terrein opzetten. Iedereen is in afwachting van de opening. Vijf minuten voor twee is de opening een feit. De verwachting is dat het terrein zo'n drie jaar in gebruik kan zijn en dat daarna, zoals Henk Harmsen het verwoordde "een grotendeels maatschappelijk gebouw met veel groen" op het terrein komt.

Meer berichten