Rien Wulffraat, muzikant en pianist in hart en nieren, zal ook tijdens de huiskamerconcerten spelen. Foto: Arjen Dieperink
Rien Wulffraat, muzikant en pianist in hart en nieren, zal ook tijdens de huiskamerconcerten spelen. Foto: Arjen Dieperink (Foto: )

Al vijftien jaar huiskamerconcerten

Al vijftien jaar organiseert Stichting Dag Lochem, die volgend jaar vijftig jaar bestaat, de huiskamerconcerten. De concerten worden in vier huiskamers gegeven, allen binnen vijftien minuten afstand die goed met fiets en auto te overbruggen zijn. Op zondag 6 oktober gaat het weer gebeuren.

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - In de studio staat zijn vleugel, aan de wanden hangen verschillende affiches van 'Humor in woord & muziek' uit 2008' en 'In Lochem kun je zweven'. Wij zijn te gast bij Rien Wulffraat, van beroep muzikant, pianist. "Het idee om huiskamerconcerten te geven is geboren in de tijd dat de kunstenaars hun ateliers op de zelfde dag open stelden. Huiskamerconcerten werden hier niet gegeven. Als Stichting Dag Lochem, waar ik toebehoor, kwam toen het idee om dit verder uit te werken. Het is achteraf een behoorlijke organisatie. Eerst dien je huiskamers te vinden die dicht bij elkaar zijn en binnen vijftien minuten van elkaar te bereiken zijn. Ook het vinden van beroepsmuzikanten vraagt het één en ander." Het maximum van tachtig belangstellenden worden in vier groepen verdeeld. Ieders begint in een andere huiskamer en men rouleert na een half uur kamerconcert. Op 6 oktober begint het kamerconcert om 13.30 uur en de kaarten zijn verkrijgbaar bij boekhandel Lovink. Wulffraat: "Wij geven pas bij de aankoop van de toegangskaarten het programma en route. De huiskamers houden wij geheim. Er zijn altijd mensen die uit nieuwsgierigheid dan komen om te aanschouwen hoe anderen wonen. Daar zitten wij niet op te wachten. Het gaat om het concert. Ieder jaar is dat een puzzel om geschikte kamers te kunnen krijgen. Zelf speel ik deze keer als pianist. Er dient wel een geschikte vleugel te staan. Dat vraag nog wel wat." Rien Wulffraat speelt samen met de contrabas Michael Bürgers. "Wij kennen elkaar goed en zijn spelen regelmatig samen," reageert Wulffraat enthousiast met een glimlach op zijn mond. Klarinettist Boukje Musch is vanaf 2005 klarinet- en saxofoondocent werkzaam bij het Centrum voor de Kunsten de 'Muzehof' in Zutphen en tevens verbonden aan het 'Kurios Klarinetkwartet. Ook zijn er optredens van Cornelie Wannee (viool en zang) samen met Anna Maria Roos (zang) en van de accordeonist Ellen Zijm (32), zij viel regelmatig in bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Om aan beroepsmuzikanten te komen is voor Rien geen grote uitdaging. "De beroepsmuziekwereld is mij wel bekend. Ik vraag wel eens een muzikant, kan betrokkene niet dan kent hij wel iemand die wel zou willen spelen," aldus Wulffraat.

Om 16.15 uur zullen de laatste muzieknoten verstommen en wordt het vijftiende huiskamerconcerten afgesloten met een drankje in het Stadshuus te Lochem. Rien Wulffraat: "Wij doen dit om de circa tachtig deelnemers en muzikanten in contact te brengen. Er is tijdens de concerten niet de mogelijkheid om vragen over het muziekstuk en instrumenten te stellen. Het tijdschema luistert zeer nauw. Daar kan niet van afgeweken worden."

Info: www.daglochem.nl

Meer berichten