Gerrit van Zeijts, met model van het vliegtuig, kan zich de chrashdag nog goed herinneren.  (Foto: Arjen Dieperink)
Gerrit van Zeijts, met model van het vliegtuig, kan zich de chrashdag nog goed herinneren. (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: )

Op zoek naar 'uncle Bill'

EEFDE - Het was donderdag 26 september een drukte van belang bij het weiland aan de Scheuterdijk in Eefde. Verkeersregelaars stonden aan de Lindeboomseweg het verkeer in goede banen te leiden en gaven aan waar men kon parkeren. Zo'n vijftig genodigden namen plaats in twee aan elkaar gekoppelde tenten.

Door Arjen Dieperink


Het was vrijwel onbewolkt weer toen de 21-jarige William Hurrell met vijf collega's in hun Hawker Typhoons het luchtruim kozen vanaf vliegbasis Deurne nabij Antwerpen. Het waren de nadagen van de slag om Arnhem, beter bekend als operatie Market Garden. De zes vliegtuigen begonnen aan een gewapende verkenningsvlucht boven Nederland. Bij Apeldoorn werden ze gespot door vijftig Duitse vliegtuigen. Twee vliegtuigen, waaronder die van Hurrell, werden geraakt. Zijn collega's konden de vliegbasis nog bereiken. Enkele minuten later zag de toen negenjarige Gerrit van Zeijts, zo'n driehonderd meter van de boerderij van zijn ouders, de Hawker Typhoon van Willem Robert Stephen Hurrell verticaal neerkomen in het weiland aan de Scheuterdijk. Toen kon de negenjarige jongen niet bedenken dat hij vijfenzeventig jaar later samen met de burgemeester het startsein voor de berging van het vliegtuigwrak zou geven. Op de dag vijfenzeventig jaar later, zaten genodigden bij elkaar op het weiland waar Hurrell was neergekomen. In het weiland, zo'n vijftig meter van de grote partytenten waar de plechtigheid zou plaatsvinden, stond een gasvlam te branden. Het geeft de exacte plek aan waar Wiliam Hurrel zich zou moeten bevinden. De thans vierentachtigjarig Gerrit van Zeijts is ook aanwezig. "Ik kan mij het neerstorten als de dag van gisteren nog herinneren. De vleugels en andere onderdelen van het vliegtuig lagen verspreid in het weiland. Een groot gat helemaal gevuld met water gaf de plek aan waar het vliegtuig was neergestort."

Lemans Speciaalwerken gaat onder leiding van de Stafofficier vliegtuigberging, majoor Bart Aalberts van de Koninklijke Luchtmacht, de werkzaamheden uitvoeren. Eviander Broekman van het bergingsbedrijf: "Wij weten niet wat we kunnen verwachten. Er kan nog munitie liggen, de onderdelen van het vliegtuig hebben een grote impact meegemaakt. Wij hopen de resten van William Hurell terug te vinden. Uiteraard zetten wij het terrein af en zetten wij schermen neer om het het geheel aan het zicht te onttrekken". Hans van 't Veld is eigenaar van de grond: "Ik had bij de gemeente aangeklopt of men het vliegtuig niet wou gaan bergen. Kort daarna kreeg ik bezoek van de historische vereniging Elf Marken, zij hadden hetzelfde idee en zo begon het idee vorm te krijgen." Burgemeester Sebastiaan van 't Erve noemde het "een emotioneel moment" om William Hurell een rustplaats te geven. De achternicht van de omgekomen piloot, Brydie Hurrell, reageerde volgens de burgemeester zeer emotioneel over haar 'uncle Bill' en was geroerd dat wij hem gaan bergen.

Meer berichten