Fietsdocent Bert Middeldorp (middenvoor, met geel hesje): "We geven tips en adviezen om met plezier te blijven fietsen." (foto Fietsersbond)
Fietsdocent Bert Middeldorp (middenvoor, met geel hesje): "We geven tips en adviezen om met plezier te blijven fietsen." (foto Fietsersbond) (Foto: Fietsersbond)

Veel plezier tijdens Fietsinformatiedag

Prettig blijven fietsen! Daar gaat het om, bij de Fietsinformatiedag op vrijdag 18 oktober bij Korfbalvereniging 't Overschotje in Lochem. De dag is bedoeld voor alle 60-plussers, ook van buiten de gemeente. Voor slechts 5 euro kunnen ze deelnemen aan deze gezellige en informatieve dag. Koffie, thee en een lekkere lunch zijn inbegrepen.

Door Anja Straathof

LOCHEM – "Natuurlijk gaan we niemand leren fietsen", zegt Bert Middeldorp. Als fietsdocent is hij al betrokken geweest bij vele Fietsinformatiedagen die de Fietsersbond elders - en met succes - organiseerde. "We hebben allemaal ons hele leven al gefietst. Maar de fiets verandert en als je wat ouder wordt, kan op- en afstappen wat lastiger worden."

Met eigen fiets

De fiets is een handig en gezond vervoermiddel. Met de fiets kun je gemakkelijk even boodschappen doen, een bezoekje afleggen of een tochtje maken in de natuur. Daarom verzorgt de Fietsersbond deze cursusdag. Deelnemers zijn vanaf 9.15 uur welkom, met hun eigen fiets, e-bike of driewielfiets. Het programma duurt van 9.30 tot 15.30 uur.

Gevarieerd programma

De dag heeft een heel afwisselend programma. Bert: "We beginnen met een presentatie over verkeersregels en verkeersgedrag. Maar daarna gaan we naar buiten. Op een rustig fietsparcours kan iedereen oefenen met op- en afstappen, bochten nemen en stoppen. We geven daarover tips en adviezen."

Achterom kijken

"Tijdens mijn fietslessen merk ik dat veel ouderen het lastig vinden om achterom te kijken, voordat ze afslaan naar links. Dat kun je echt goed oefenen, en dat gaan we dus ook doen. Voor sommige ouderen is een elektrische fiets niet de beste oplossing; een driewielfiets wel. Die zul je de komende jaren vaker zien op straat."

Remmen en banden

Ook de fiets zelf krijgt aandacht. Ieders fiets kan worden gecheckt. Zijn de banden nog in orde, de remmen goed afgesteld? "Vaak hebben deelnemers veel vragen, en daar kan nu rustig de tijd voor worden genomen. Ook vertellen we over de nieuwe ontwikkelingen op fietsgebied, want zeker e-bikes zijn voortdurend in ontwikkeling", zegt Bert.

Lijf en leden

"De fietser zelf moet natuurlijk ook in goede conditie blijven. Daar besteden ook aandacht aan, op een leuke manier. Na de lunch maakt de groep een korte fietstocht. Tot slot komt een verkeersambtenaar om vragen te beantwoorden over het lokale verkeersbeleid."

Enthousiast

"De ervaring is altijd dat het een leerzame dag is. Onze fietsdocenten zijn stuk voor stuk enthousiast en ervaren. Bovendien: het is ook heel gezellig met elkaar, zo laten deelnemers ons steevast weten."

Aanmelden

Aanmelden voor de dag kan bij de Fietsersbond: per e-mail www.fietsersbond.nl/fietsin formatiedagen of telefonisch 030 - 291 81 71.

Meer berichten