Liesbeth Koomen roept Molengronden op haar actie te steunen. (Foto: Arjen Dieperink)
Liesbeth Koomen roept Molengronden op haar actie te steunen. (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: )

Liesbeth in de bres voor AED

Zo'n 300 adressen benaderen

Vanaf vandaag is de actie begonnen om een AED voor de Molengronden te organiseren. Het is één van de AED-acties die te volgen zijn op www.buurtaed.nl/project. Liesbeth van Koomen is initiatiefneemster voor een AED voor de Molengronden in Lochem. De actieduur is 30 dagen en te volgen op buuraed.nl.

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Duidelijk is op de buurtaedsite te zien dat de acties voor een buurt AED voor de omgevingen Albert Hahnweg, Rozenweg en Willem Alexanderlaan niet van de grond zijn gekomen. Slechts één donateur, de standaardbijdrage van Philips, staat er vermeld. De acties voor deze AED's zijn inmiddels gesloten. De buurtAED voor de Zutphenseweg (Tusseler) heeft inmiddels 56 procent van het streefbedrag binnen en loopt tot 1 november. De buurtAED voor de omgeving Veenweg en Paasberg hebben hun streefbedrag behaald. De actie voor de Paasberg is net, één dag voor de sluiting van de actie, gelukt. In juli is de AED in die buurt geplaatst. "Het moet ons toch wel gaan lukken om een AED voor de Molengronden te krijgen?", zegt de initiatiefneemster.

"Er zullen zo'n driehonderd gezinnen worden benaderd met flyers. Bij ieder adres zal de flyer persoonlijk worden overhandigd om het belang voor een AED duidelijk te maken." Het gaat om een totaal van 2660 euro. Het bedrijf Philips doneert standaard 1000 euro. Zo blijft er 1660 euro over die door de buurt bij elkaar kan worden gedoneerd. "Dat is toch mogelijk met 300 gezinnen?", is de reactie van Liesbeth. "Aan de Larenseweg hangt wel een AED. Maar die is uitsluitend te bereiken tijdens kantooruren. Wij hebben een AED nodig die 24 uur per dag bereikbaar is. De aanrijtijden, dit heb ik helaas zelf een keer meegemaakt, is voor de ambulance soms te lang." Volgens de cijfers van de Hartstichting krijgen circa driehonderd personen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Het reanimeren en de hulp van een AED binnen zes minuten, verhoogt de overlevingskans aanzienlijk. Hulpverleners die aangesloten zijn op een speciale app krijgen een melden door van de 112-centrale. Liesbeth Koomen: "Ik ga ervan uit dat wij het streefbedrag zullen halen. Zou de actie, deze duurt 30 dagen, voorbij zijn en het bedrag niet zijn behaald, ontvangen de donateurs automatisch hun gestorte bedrag terug. Het zou bijzonder jammer zijn indien de actie niet zou slagen. Ik vraag daarom de Molengrond op de actie te steunen, het kan straks ook uw leven redden!"

Meer berichten