Voorzitter van de Klein dierenvereniging PEKLO, Freddie Bettink. (Foto: Arjen Dieperink)
Voorzitter van de Klein dierenvereniging PEKLO, Freddie Bettink. (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: )

PEKLO kent ook jeugdige leden

Ze bestaan al 101 jaar, het aantal tentoonstelling kan men niet meer tellen. In het verleden vonden deze in de foyer van de schouwburg plaats. Tegenwoordig weet men in Lochem en omgeving al niet meer beter dat de jaarlijkse tentoonstelling in zalencentrum Bousema is. Op zaterdag 19 en zondag 20 oktober is het weer zo ver.

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - In de voortuin van de voorzitter van de Pluimvee- en Konijnenfokkersvereniging, Freddie Bettink, staat het bord 'Te koop'. De voordeur gaat open. "Ja, ik ga hier weg. Dat zal een grote logistieke operatie worden." Freddie wijst naar de achtertuin waar enkele hokken staan opgesteld. In totaal heeft hij 26 kwartels. "In het verleden had ik kippen. Als je met kippen wil fokken moet je wel een haan hebben. Dat kan ik mijn buurt niet aan doen. Ook had ik wel duiven, maar ja als je anderen je dieren moet laten verzorgen wil er wel eens een ontsnappen. Het waren geen postduiven, anders kwamen ze wel terug. Uiteindelijk ben ik overgestapt op kwartels. Prachtige vogels zijn dat. In totaal heb ik 26 kwartels. Nu ben ik op zoek naar een grotere tuin. Het wordt hier langzamerhand vol. Oh ja, noem onze vereniging niet als zelfstandig naamwoord 'PEKLO'. Niemand zegt deze afkorting iets, behalve de leden. Ook al is de verenigingsnaam voluit wel duidelijk. Deze wordt niet zo gebruikt. Noem het maar 'kleindierenvereniging PEKLO', dat komt duidelijker over." In de hoek van de kamer staat een kleine broedmachine.

"Als de PEKLO-tentoonstelling er is, zullen de eieren uitgebroed zijn en kunnen kinderen, onder begeleiding, voorzichtig een kuiken vasthouden. Op deze manier moet het voor de jongste bezoeker ook interessant worden. De kuikens zijn in een bak met stro onder de warmtelamp aanwezig. Ieder jaar bemerken wij dat de jongste bezoekers dat prachtig vinden". De kleindierenvereniging kent ook jeugdige leden, die doen dit jaar ook met de tentoonstelling mee. Freddie duikt achter zijn computer: "Even kijken in de catalogus die nog gedrukt moet worden. Ja, de kinderen doen mee met konijnen, klein zilver en wyandottes". De wyandotte is een kippenras dat in Amerika in 1870 werd gefokt. Het is een rustige kip en zeer geschikt voor kinderen. Freddie Bettink: "Onze tentoonstelling is gratis te bezichtigen. Zaterdag zijn wij van 20 uur, de opening doen wij zelf, geopend tot 22.30 uur. Zondag zijn de konijnen en siervogels te bezichtigen vanaf 10 uur tot 16.30 uur. "Op de tentoonstelling kan men onder andere fazanten, parelhoenders, lachduiven, diamantduiven aanschouwen. Zondag treedt rond 14.30 uur de jachthoornblaasgroep Vivat op. Bettink: "Het belooft een prachtige tentoonstelling te worden. Om enigszins de kosten te dekken hebben wij ook een rad van avontuur. Wij zijn de middenstand in Lochem zeer erkentelijk dat men prijzen beschikbaar hebben gesteld."

Meer berichten