Logo berkelbode.nl


Willem Beekman heeft zich  kandidaat gesteld voor de volgende raadsperiode.
Willem Beekman heeft zich kandidaat gesteld voor de volgende raadsperiode.

Concrete stappen zetten voor een leefbare aarde

  Column

Topondernemer Hennie van der Most en Willem 'Boer zoekt man' Beekman maken deel uit van de Lochemse gemeenteraad. Zij voeren een wekelijkse briefwisseling in de Berkelbode. Vandaag geeft Willem zijn visie.

Dag Hennie,

Fijn om te lezen dat je een goede vakantie hebt gehad. Mijn zomerperiode is ook fijn geweest. Een drukke en mooie tijd op de groentetuin – met gelukkig een goede oogst – en ik heb met plezier ingevallen bij boeren die op vakantie gingen.

Daarnaast lag deze zomerperiode het politieke werk voor GroenLinks ook niet stil. Als voorbereiding voor de komende gemeenteraadsverkiezingen ben ik actief geweest binnen de programma- en campagnecommissie. Ook heb ik me kandidaat gesteld voor de volgende raadsperiode. Hennie, ben jij ook weer verkiesbaar voor de nieuwe raadsperiode?

Terugkijkend op de laatste vergadering voor het zomerreces, ben ik gelukkig dat de raad mijn voorstel heeft aangenomen over gasloos bouwen. We vragen het college met een concreet plan te komen hoe we ervoor kunnen zorgen dat alle nieuw te bouwen woningen in de gemeente energieneutraal kunnen worden. Ze hebben dan geen aardgasaansluiting nodig.

Het aanstaande halfjaar komen er nog belangrijke politieke keuzes langs de raad. Het begon deze week al met de vraag of de gemeente Lochem de ontwikkeling van windmolens door IJsselwind nabij Eefde financieel moet ondersteunen. Ik vind dit een erg lastig onderwerp. De direct omwonenden hebben zich tegen de komst van deze molens uitgesproken. Ik begrijp dat heel goed, omdat Eefde-west al onder druk ligt van onder meer rondweg, spoorlijnen en het industrieterrein in Zutphen. Tegelijkertijd leveren de windmolens een bijdrage aan de overgang naar de noodzakelijke duurzame energievoorziening. Ook komt er met dit voorstel een aanzienlijk en structureel deel van de opbrengsten terug naar Eefde. Dit kan weer worden gebruikt voor bijvoorbeeld cultuur, sport en bomen en hagen. Als raadslid moet ik een afweging maken tussen individuele en brede maatschappelijke belangen. In dit geval kies ik voor het algemeen belang. We kunnen niet blijven doorgaan met alleen praten over nut en noodzaak van duurzame energie. Voor een leefbare aarde moeten we nu concrete stappen zetten.

Een groene groet, Willem

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox