Logo berkelbode.nl


Foto: Gerreke van den Bosch
Politieke column

Simpele balans

  Column

Hennie van der Most en Willem Beekman maken deel uit van de Lochemse gemeenteraad. Zij voeren een wekelijkse briefwisseling in de Berkelbode.

Hallo Willem,

Je gaf vorige week aan dat we veel tekort komen in de begroting van de gemeente. Ik heb de begroting doorgespit en ben daar ook van geschrokken! De gemeente begroot 1,2 miljoen tekort en haalt dat uit de spaarpot. Daarnaast wordt er veel geïnvesteerd in nieuw beleid. De gemeente investeert 4 miljoen in glasvezel, maar daarnaast ook bijna 5 miljoen in allerlei andere posten. En met investeren loop je ook risico's! De risico's zijn wel goed in beeld gebracht. In totaal loopt de gemeente voor 5,7 miljoen risico. Dat is € 170,- per inwoner! Als ondernemer zou ik dan een plan opstellen om de risico's te verlagen! Dat is pure winst omdat je kosten in de toekomst voorkomt! De VVD gaat daar vragen over stellen.

In de begroting valt op dat er bij 52 activiteiten staat dat de dekking binnen bestaand budget valt. Ik wil zien wat de kosten van die activiteit zijn. Dat vind ik transparant. Dan kun je ook zien of het goedkoper kan. Of dat het wel nodig is. De VVD is al jaren aan het vechten voor een simpele balans. Dat gaat om dit soort dingen. Schrijf nu gewoon op wat het kost en wat het oplevert. Dan kun je pas echt goede keuzes maken. Ik denk dat als we volgend jaar geen kosten gaan besparen dat de spaarpot eind 2018 leeg is!

Wat ik verder nog altijd mis in de begroting is een lijst van afkortingen en begrippen. Die zat er ooit wel bij maar nu niet meer. Willem, weet jij wat 'materiele overhead' betekent? Of 'NIEG-gronden'? Het is toch een kleine moeite om daar een lijstje van toe te voegen? Dan weet ik zeker dat meer mensen de begroting gaan lezen.

Groet, Hennie

reageer als eerste
Meer berichten