Logo berkelbode.nl


Foto: Gerreke van den Bosch
Politieke column

Buizen en bomen

  Column

Hennie van der Most en Willem Beekman maken deel uit van de Lochemse gemeenteraad. Zij voeren een wekelijkse briefwisseling in de Berkelbode.

Dag Hennie,

Met je vorige brief ben ik het helemaal eens! De gemeentelijke begroting laat grote financiële risico’s zien en die moeten omlaag. Daarvoor moet de begroting transparant en duidelijk zijn voor iedereen.

Over risico’s gesproken. Er staat in de begroting dat de gemeente 4 miljoen euro gemeenschapsgeld wil uitgeven voor het leggen van mantelbuizen ten behoeve van snel internet in het buitengebied. Ik schreef al dat ik tegen deze gemeentelijke buizen ben. Wel ben ik sterk voorstander van snel internet in het buitengebied, maar daarvoor zijn alternatieven. Iedereen die in het buitengebied woont en/of werkt kan tegenwoordig een richtantenne kopen en heeft dan direct de beschikking over snel internet via 4G. Daarnaast wil marktpartij CIF in 2018 aan de slag gaat met de aanleg van glasvezel in ons buitengebied. Waarom zal de gemeente dan voor 4 miljoen euro financieel risico lopen?

Hennie, ik zie ook een risico in kortzichtig boomonderhoud. Zoals je weet heeft de gemeente – na meer dan 10 jaar verwaarlozing – eindelijk een bomenbeleid voor het onderhoud van de gemeentelijke laanbomen. Wat blijkt: de kosten voor het kappen van een boom zijn veel hoger dan begroot. Geen 95, maar 284 euro per boom. De gemeente heeft in Laren een tweejarige proef gedaan met kap en herplanting van laanbomen. Dan weten ze nu toch wat dat kost? Maar als reactie stopt het college van B&W nu opeens met de snoei en onderhoud aan de bomen! Daar snap ik niets van: door verwaarlozing worden de kosten straks nog hoger. Volgende week bij de raadsvergadering komt mijn fractie met een voorstel om door te blijven gaan met dit onderhoud.

Een groene groet, Willem

reageer als eerste
Meer berichten