Logo berkelbode.nl


De Vrijwilliger Centraal

'Vrijwilligers verdienen uitdaging'

  Column

In de rubriek ‘De vrijwilliger Centraal’ brengt Stichting Welzijn Lochem wekelijks informatie voor en over vrijwilligerswerk.

Door Ina Stoel

En Erma Prins kan het weten. Aan haar keukentafel in Gorssel duizelt het me van haar vele vrijwilligerswerk. Koffieschenken bij een mannengroep. VVV-routes controleren. Lid Raad van Toezicht van de Stadskamer, een experimentele vorm van dagbesteding. Secretaris van de Gorsselse KunstKring. Lid van het Netwerk Ondernemende Vrouwen, waar ze ook teksten voor schrijft. Voorzitter van de Wmo-raad. Dat laatste heeft ze 6 jaar gedaan. “Een spekkie voor mijn bekkie”, zegt ze.” Iets nieuws van de grond tillen is mijn lust en mijn leven.”

Van huis uit opbouwwerker was Erma lange tijd de schakel tussen burger en openbaar bestuur. Ze werd adviseur personeel- en organisatieontwikkeling met als specialisme competentiemanagement. Na haar verhuizing naar Gorssel, 12 jaar geleden “werd ik zzp’er op vrijwillige basis”. Ze bedoelt daarmee, dat ze betaald en onbetaald werk even professioneel aanpakt. En dat ze ermee ophoudt als ze merkt dat ze er geen energie van krijgt. Of als ze onvoldoende inbreng of invloed kan hebben.

Ze is zeer geïnteresseerd in kunst en cultuur. Ooit organiseerde ze grachtenconcerten in de binnenstad van Amersfoort, nu ‘runt’ ze samen met twee GKK-leden het maandelijkse Gorssels KunstKringcafé, waar ze gasten met een passie uitnodigen. En ze is betrokken bij het maken van het dorpsontwikkelingsplan Gorssel.

Erma houdt van avontuur. Dat heeft ze nodig om optimistisch in het leven te staan. Ze wil graag uitgedaagd worden en denkt dat dit voor veel ouderen geldt. Ze werkte mee met Fit-art, een club die ouderen met kunst wil verbinden. Er werd een filmscript over een verzorgingshuis geschreven. Samen met een regisseur en filmcrew van rond de 30 jaar werden ouderen gecast. De spelers zijn mensen tussen de 60 en 92 jaar. Tijdens het draaien ontstond vertrouwen en veiligheid tussen deze zeer uiteenlopende leeftijdsgroepen. Die uitdaging gaf veel energie en lol. De film is pas in première gegaan in de gemeente Lochem en gaat het land in. Meerdere gemeentes tonen nu al belangstelling voor dit initiatief.

Stellig zegt ze: “Vrijwilligerswerk verdient professionele ondersteuning waar nodig. Het is belangrijk dat de gemeente hiervan doordrongen is. Zo’n film had nooit tot stand kunnen komen zonder professionals. Deze zijn vooral nodig in de voorwaardenscheppende zin”.

Lezers kennen haar ook van de beeldende interviews in de Berkelbode: de Vrijwilliger Centraal. Ze hoopt met die artikelen mensen op ideeën te brengen: “Maar wacht even, als dat ook vrijwilligerswerk is, dan...” “Vrijwilligerswerk verrijkt je leven. Je ontwikkelt je. Zoals een van de door mij geïnterviewden treffend zei: ‘Je wordt er een completer mens door’.”

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox