Logo berkelbode.nl


Foto: Gerreke van den Bosch
Politieke column

Stappen zetten

  Column

Hennie van der Most en Willem Beekman maken deel uit van de Lochemse gemeenteraad. Zij voeren een wekelijkse briefwisseling in de Berkelbode.

Dag Hennie,

Je stelt voor om bewoners aangewezen gemeentelijke laanbomen zelf te laten kappen. Maar wist je dat de gemeente hiermee al heeft geëxperimenteerd in 2010/ 2011? Het bleek financieel niet interessant, omdat er gemeentelijke begeleiding en nazorg nodig bleef. De wethouder heeft toegezegd dat hij opnieuw gaat kijken naar een mogelijke rol van onze inwoners bij het onderhoud. Ik ben benieuwd en kijk met belangstelling naar de uitkomst.

Deze weken is in Bonn de klimaattop waarbij meer dan 200 landen de besluiten van het klimaatakkoord van Parijs in concrete maatregelen gaan omzetten. Hennie, ik ben blij dat MKB Nederland de intentie heeft om toonaangevend in de wereld te worden voor duurzaamheid. Steun jij dit ook?

In Lochem wordt het echt tijd dat de raad concrete afspraken gaat maken om in 2030 energieneutraal te worden. Gelukkig kunnen we ook zelf stappen zetten. Bijvoorbeeld alle stroom voor mijn huishoudelijk gebruik komt van eigen zonnepanelen. Verder heb ik vorig jaar een volledig elektrische auto gekocht, waardoor ik in één jaar tijd 2400 kg CO2 minder heb uitgestoten, vergeleken met mijn vorige benzineauto. Mijn volgende stap zal een warmtepomp zijn om van mijn laatste 250 m3 aardgasverbruik af te komen.

Volgende week maandag begint de gemeenteraad met de nieuwe vergaderopzet, waarbij er iedere veertien dagen een politieke avond komt. Die bestaat uit gesprekken en de reguliere raadsvergadering. Voorheen waren er besloten informatieve sessies voor raadsleden, maar die zijn nu ook openbaar. Inwoners en belangengroepen krijgen eindelijk de mogelijkheid om inhoudelijk in gesprek te gaan met raadsleden en wethouders. Tot op heden mochten ze wel hun visie en mening geven, maar niet deelnemen aan de discussie. Alle informatie staat op de gemeentesite www.lochem.nl. Ik ben blij dat het vergaderproces nu helemaal openbaar en transparant wordt en dat door deze opzet ook de besluitvorming in de raad sneller gaat.

Een groene groet, Willem

reageer als eerste
Meer berichten