Logo berkelbode.nl


De Vrijwilliger Centraal

Onbevooroordeeld aan het werk

  Column

In de rubriek 'De Vrijwilliger Centraal' brengt Stichting Welzijn Lochem wekelijks informatie voor en over vrijwilligers en vrijwilligerswerk. Deze week een vacature in beeld. Meer artikelen op www.vrijwilligerscentralelochem.nl

Door Wendy Goodin

“Een verrijking van mezelf”, geeft de 63-jarige Marijke Bosman als reden van haar vrijwilligerswerk bij Vluchtelingenwerk Oost Nederland. “Er wordt me regelmatig een spiegel voorgehouden.” Vluchtelingenwerk heeft als doel om vluchtelingen in de gemeente Lochem zelfredzaam te laten zijn. Sinds een aantal jaren is Marijke er maatschappelijk coach. En sinds kort ook participatiecoach waarbij de nadruk meer ligt op het meedoen in de Lochemse maatschappij.


Momenteel heeft vluchtelingenwerk rond de 180 vluchtelingen binnen de gemeente in beeld. Deze mensen komen op dit moment met name uit Syrië en Eritrea. Allen hebben een status oftewel een verblijfsvergunning voor vijf jaar. Marijke: “De actieve begeleiding vanuit vluchtelingenwerk is maximaal 18 maanden, daarna kunnen mensen nog wel gebruikmaken van een spreekuur.”


Vluchtelingenwerk is op zoek naar vrijwilligers. Zo is er een maatschappelijke coach en een participatiecoach nodig. Volgens Marijke veelzijdige functies. Een maatschappelijke coach is vanaf het begin betrokken bij een nieuwkomer. Daar komt volgens Marijke veel bij kijken. ”Van bezichtiging van een woning tot het aanvragen van een uitkering. Vervolgens zijn zaken als verzekeringen, tandarts, huisarts en scholing een focus voor de maatschappelijk coaches. Hoeveel tijd dat kost? Dit varieert volgens Marijke en is afhankelijk van de zelfstandigheid van de mensen die je begeleidt. Wel kost het begin verhoudingsgewijs meer tijd.


Naast de praktische kant heeft de coach ook een bemiddelende rol richting de woonomgeving. “Je rol is dat je stimuleert deel te nemen aan het maatschappelijk leven bijvoorbeeld door contact binnen de buurt, vrijwilligerswerk of als lid van een vereniging.” Hiervoor werkt de maatschappelijke coach veel samen met de participatiecoach en natuurlijk de vluchteling zelf. De participatiecoach kijkt vooral ook mee rondom dagbesteding.


Natuurlijk zal dit vrijwilligerswerk niet iedereen passen. Ten eerste moet je een onbevooroordeelde houding hebben. “Wat ik normaal vind hoeft helemaal niet zo te zijn,” legt ze uit. “Zo vind ik een doorzonwoning fijn terwijl iemand uit Eritrea juist kleine ramen wil. Daar moet je dus loslaten hoe jij bent opgevoed en mee kunnen denken met anderen.” Als je wil dat mensen zich alleen maar aanpassen krijg je het volgens haar moeilijk als coach. Ook moet je geduldig zijn. Marijke: “Soms lastig maar je moet iedereen echt als persoon willen zien.”
Info: www.vluchtelingenwerk.nl/oostnederland/vacatures/lochem

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox