Logo berkelbode.nl


De liefde voor de natuur en kinderen loopt als een rode draad door het leven van Jeanet Moorman, 49 jaar.
De liefde voor de natuur en kinderen loopt als een rode draad door het leven van Jeanet Moorman, 49 jaar.
De Vrijwilliger Centraal

Natuur en kinderen: prachtige combinatie

  Column

In de rubriek ‘De vrijwilliger Centraal’ brengt Stichting Welzijn Lochem wekelijks vrijwilligerswerk in de gemeente Lochem in beeld. De artikelen en informatie rondom vrijwilligerswerk zijn ook te vinden op de website www.vrijwilligerscentralelochem.nl

Door Ina Stoel

De liefde voor de natuur en kinderen loopt als een rode draad door het leven van Jeanet Moorman, 49 jaar. Als tiener was ze elk vrij uur op de manege. Paarden poetsen en helpen bij alle andere voorkomende werkzaamheden. Gedurende een jaar werkte ze met fjordenpaarden in Amerika.

Ze verdiepte zich in kruiden en volgde een officiële opleiding tot herborist. "Om huidcrème te maken heb je schone bijenwas nodig. De bijen worden bestreden tegen de varroamijt en hierdoor is de was niet zuiver meer". Dus is ze ook maar imker geworden en nu voorzitter van de bijenvereniging Lochem. Thuis staan twee bijenkasten en een insectenhotel. En natuurlijk is er een kruidentuin. Ook de schuur is verbouwd, zodat ze er in de nabije toekomst cursussen kan geven. Eten uit de natuur en kinderen bewust maken van al het gratis bijzondere in hun directe omgeving.

Het lag in de lijn der verwachtingen dat Jeanet de natuurgidsenopleiding van het IVN volgde. Ze zette in Deventer een vlinderwerkgroep op. Nu alweer 6 jaar begeleidt ze de jeugdgroep van 7- tot 12-jarigen bij het IVN (Noord Midden Achterhoek), waarvan ongeveer 3 jaar als coördinator. Het gaat om 11 kinderen (er is plaats voor méér), waarvoor zij met een collega 10 keer per jaar activiteiten organiseert. "Kerststukjes maken, hutten bouwen, vogelhuisjes bouwen, uilen helpen ringen". Elk jaar andere dingen. "Heide schonen is een gezinsactiviteit net als wilgenknotten. In Beekvliet werkt zij met de kinderen elk jaar in hetzelfde stuk natuur, samen met de boswachter en IVN Landschapsbeheer "o.a. bosschages weghalen, zodat de jeneverbessen beter tot hun recht komen. Het jaar daarop kunnen de kinderen dan het resultaat van hun werk zien".

Het doet Jeanet pijn soms ‘nee te moeten verkopen’ aan scholen. Dit heeft te maken met gebrek aan vrijwilligers. "Alle beetjes helpen en mensen hoeven geen verstand te hebben van de natuur. Al is het maar eenmaal per jaar, bijvoorbeeld bij het landelijk project ‘slootjesdagen’ (met schepnetjes kijken wat er in en om de sloot leeft)". Jeanet is blij samen met de jeugdgroep lekker in de natuur bezig te kunnen zijn. Voor haar staat de natuurbeleving van kinderen op de eerste plaats, daarna pas de namen of kennis. Ze hoopt dat kinderen zich meer bewust worden van alle mooie dingen om hen heen. "Zien dat een heg leeft. En dat dit er zomaar is".

Ook lekker buiten bezig zijn, en af en toe helpen? Kijk dan op www.ivn.nl/afdeling/noord-midden-achterhoek.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox