De Vrijwilliger Centraal

Een EHBO'er is op een ongeluk voorbereid

  Column

In de rubriek ‘De vrijwilliger Centraal’ brengt de Vrijwilligerscentrale van Stichting Welzijn Lochem wekelijks informatie voor en over vrijwilligerswerk. De artikelen zijn ook te vinden op de website www.vrijwilligerscentralelochem.nl

Door Ina Stoel

Wie kent ze niet, de mannen en vrouwen in geel/ oranje hesjes. Ze zijn aanwezig bij elk evenement. Zonder hen geen voetbalwedstrijd of muziekfestijn, noch een dorpsfeest of autocross. Vroeger vrijwillig, nu zonder hen géén vergunning van de gemeente. Zij zijn op dat moment het steunpunt bij elk ongemak of ongeluk.

Eén van vele vrijwilligers is Astrid van der Weg. In haar vorige woonplaats was ze maatje van mensen met een psychiatrisch label. Deze mensen zijn vaak eenzaam. Astrid vond het prachtig samen met andere vrijwilligers activiteiten voor deze groep mensen op touw te zetten. Samen een middag koken of naar muziek. Contact bieden. Na haar verhuizing naar Laren werd ze maatje van een 11-jarige jongen met gedragsproblemen uit een tehuis in Brummen. Hij draaide mee in haar gezin met twee zoons van ongeveer dezelfde leeftijd. Tot hij werd opgenomen in een gezinshuis en het maatjesproject stopte. “Voor hem is het wonen in een gezinshuis geweldig, maar ik mis hem wel.”

Een collega van Astrid viel van de trap en bleef onderaan bewusteloos en gewond liggen. Hoewel ze achteraf goed gehandeld blijkt te hebben, was dit voor haar een wake-up call. Naast haar werk ging Astrid naar ‘school’. Haar EHBO-diploma halen. Dit bleek onverwacht zeer leerzaam en erg gezellig. “Ik weet nu veel meer van het lichaam. Hoe een shock te herkennen, diabetes, een tia. En ik ben veel alerter geworden voor wat er om me heen gebeurt, want ik weet nu hoe te handelen.” Ze gaat elk jaar zes avonden of twee zaterdagen op herhaling. “Er wordt flink geoefend én gelachen. Gisteren nog was ik ‘het slachtoffer met een gebroken been’. Ik heb er in Laren mensen door leren kennen, die ik anders niet snel tegen zou zijn gekomen. We gaan als groep heel leuk met elkaar om. Leden zijn soms tientallen jaren lid, er is veel saamhorigheid. ”

De Larense EHBO bestaat uit zo’n 40 mensen. We hebben behoefte aan meer leden. Er start in het voorjaar een nieuwe cursus voor beginners. Astrid: “Het bestuur van de EHBO stelt elk jaar een lijst op van evenementen. Daar schrijf je je dan op in. Ik kies voor zo’n 4 per jaar. Bijvoorbeeld de wielerronde in Exel, het paardenconcours op Verwolde, het Dochterense feest. Er is zoveel te zien en de aanwezigheid van de EHBO wordt erg gewaardeerd. En je hoopt natuurlijk niet nodig te zijn”. Astrid organiseert tussendoor de aanwezigheid van EHBO’ers bij voetbalwedstrijden van de Witkampers op de zondagochtend.

Wil jij meer weten over EHBO? Kijk dan op:

www.ehbolaren.nl

Meer berichten

Shopbox