Josephine Hakizimana: "Ik schenk koffie en maak nieuwe mensen wegwijs in het gebouw. Ik geef antwoord op allerlei vragen. En ik heb er veel contact met mensen. Zo oefen ik mijn Nederlands en dat helpt."
Josephine Hakizimana: "Ik schenk koffie en maak nieuwe mensen wegwijs in het gebouw. Ik geef antwoord op allerlei vragen. En ik heb er veel contact met mensen. Zo oefen ik mijn Nederlands en dat helpt."
De Vrijwilliger Centraal

Josephine verwelkomt bezoekers van Stadshuus

  Column

In 'De Vrijwilliger Centraal' brengt de Vrijwilligerscentrale van Stichting Welzijn Lochem wekelijks informatie voor en over vrijwilligers en vrijwilligerswerk.

Door Ina Stoel


Tien jaar geleden kwam Josephine Hakizimana (43) op uitnodiging van onze regering naar Nederland. Geboren in Burundi woonde ze toen al 11 jaar in een vluchtelingenkamp in Tanzania. Daar werden haar drie kinderen geboren.
Na een verblijf van vier maanden in een asielzoekerscentrum in Amersfoort kreeg Josephine met haar kinderen in Lochem een woning toegewezen. Hier volgde ze de inburgeringscursus, kreeg na 5 jaar een verblijfsvergunning en haar Nederlandse paspoort. En natuurlijk ontving ze Nederlandse taalles.

"Ik kan de taal redelijk verstaan, maar Nederlandse zinnen maken vind ik moeilijk", zegt ze. Het ontbreekt Josephine echter bepaald niet aan praktisch inzicht. Ze vindt haar weg als weduwe en moeder van nog jonge kinderen in de Nederlandse samenleving, toch aanzienlijk verschillend van haar land van oorsprong. En ze heeft hier zelfs haar rijbewijs gehaald!
Haar kinderen zijn nu tussen de 13 en 18 jaar oud. Via Het Plein Zutphen is ze één middag per week gastvrouw in het Stadshuus geworden. Dit Sociaal Culturele Centrum aan de Grote Markt in Lochem draait geheel op vrijwilligers.

"Ik schenk koffie en maak nieuwe mensen wegwijs in het gebouw. Ik geef antwoord op allerlei vragen. En ik heb er veel contact met mensen. Zo oefen ik mijn Nederlands en dat helpt", zegt ze lachend. Dit vrijwilligerswerk doet ze sinds 2 jaar en het is erg prettig nu zelf mensen op te kunnen vangen.
Het Stadshuus zoekt meer mensen die, net als Josephine, gastvrouw of -heer willen zijn tijdens de openingstijden van het sociaal cultureel centrum. Het gaat om diverse werkzaamheden.

Zo ben je aanspreekpunt voor de huurders die gebruik maken van de ruimtes in het Stadshuus en zorg je voor koffie en thee. Je zorgt dat de gehuurde ruimtes klaar zijn voor gebruik en dat ze ook netjes worden achtergelaten.

Daarnaast ontvang je de gasten die binnenlopen en zorg je dat iedereen zich thuis voelt in de 'huiskamer' van Lochem.

Meer informatie?
Kijk dan op stadshuuslochem.nl of op:
vrijwilligerscentralelochem.nl/vacaturebank

Meer berichten

Shopbox