willem beekman
willem beekman (Foto: geert de groot)
Politieke column

Scherp kiezen

  Column

Dag Hennie,

We schrijven elkaar nu al vier jaar brieven. Ik zie altijd uit naar je brief, maar het is ook leuk om reacties van andere lezers te krijgen. Lezers zijn het vaak met me eens, maar natuurlijk niet altijd. Wat ik ook vaak terug hoor van lezers: ‘jullie zijn het heel vaak met elkaar eens!’ Bijvoorbeeld in onze laatste brieven, waarin we allebei zoeken naar een betere relatie tussen gemeentepolitiek en inwoners. Ook vinden we allebei dat de gemeente goede initiatieven van inwoners en bedrijven meer ruimte moet geven. Dat de begroting veel begrijpelijker moet. Op inhoud zijn er natuurlijk wel verschillen. Ik vind natuurlijke, diervriendelijke landbouw belangrijk en productie voor de lokale markt. Wij hoeven hier geen melk voor China te produceren. Jij legt weer andere accenten en wil heel veel ruimte voor ondernemers. Maar toch.

Wat is nu onze overeenkomst? Volgens mij is het dit: we willen allebei scherpe keuzes maken. Wij willen allebei Lochem veranderen. De collegepartijen lijken daar anders over te denken. Die passen netjes op de winkel… maar ik heb het college nog niet kunnen betrappen op een koers of visie. Neem het uitvoeringsprogramma Klimaat & Energie. D66 verwijt GroenLinks en VVD de uitvoering van de plannen te vertragen (De Berkelbode, 24 januari). Hilarisch. Was het maar waar dat de D66-wethouder ons een stortvloed aan concrete plannen aanbood!

Niet kiezen is verliezen. In Gorssel hebben ze dat goed begrepen rond de toekomst van de accommodaties. De besturen kijken vooruit en hebben met hun plan een steen in de vijver gegooid. Laat de discussie maar starten. Keuzes zijn de komende jaren ook nodig rond duurzame energie, natuurbeheer en landbouw. Hoe halen we onze energiedoelen? Houden we familiebedrijven in de landbouw of wordt het een industrie? En, ten slotte, de samenwerking met Zutphen rond werk, inkomen en participatie houdt op. Ook daar moeten we keuzes maken: hoe kunnen we meer mensen aan werk helpen? Ik weet alle antwoorden niet, maar kiezen moeten we!

Een groene groet,

Willem

Meer berichten