Gerrie is dé vraagbaak van de vogelwerkgroep voor buitenstaanders. Veel activiteiten doet ze samen met Wim, haar echtgenoot.
Gerrie is dé vraagbaak van de vogelwerkgroep voor buitenstaanders. Veel activiteiten doet ze samen met Wim, haar echtgenoot. (Foto: Wendy Goodin)
De Vrijwilliger Centraal

'We roepen het over onszelf af' (deel 2)

  Column

In de rubriek 'De vrijwilliger Centraal' brengt Stichting Welzijn Lochem wekelijks informatie voor en over vrijwilligerswerk. De artikelen zijn ook te vinden op de website www.vrijwilligerscentralelochem.nl

Door Ina Stoel

Gerrie Nijenhuis uit Eefde is vanaf het begin, nu al zo'n dertig jaar, de penningmeester van de Vogelwerkgroep NoordWest-Achterhoek. Er zijn zo'n zestig leden. De werkgroep leeft van de contributie, het geld van donateurs en de verkoop van voederhuisjes en vogelkasten. Samen met de rest van het bestuur organiseert ze ledenavonden met altijd een relevant onderwerp. De liefde en zorg voor vogels bindt. "In het voorjaar ben ik actief vogels aan het inventariseren. Sinds kort kan ik dit op een tablet invoeren, wat een hoop werk scheelt. In het najaar tijdens de vogeltrek op de telpost De Hooge Weide. Gierzwaluwen worden geteld vanaf de Gudulakerktoren. En we tellen in opdracht van bijvoorbeeld de golfbaan of natuurbeheerders. Dit heeft al diverse fraaie boeken opgeleverd uit ons werkgebied, bijv. "Broedvogels in en rond Het Groote Veld" van o.a. Hans van Hoorn. Soms geef ik vogelvoorlichting op scholen of in verzorgingshuizen". Gerrie is dé vraagbaak van de vogelwerkgroep voor buitenstaanders. Veel activiteiten doet ze samen met Wim, haar echtgenoot. Een aanvraag voor bijv. een kerkuilenkast komt bij Gerrie binnen. Het echtpaar gaat er naar toe, beoordeelt de plek op geschiktheid en plaatst een kast. Gerrie geniet dan van het contact met de boeren.

Samen controleren Gerrie en Wim meer dan 100 nestkasten verschillende keren per jaar. Omdat zij beiden alle sóórten kasten én ook de mééste kasten plaatsen, komt het onderhoud ook als vanzelf naar hen toe. "Het is soms druk, maar dat roepen we over onszelf af. Het geeft me zoveel voldoening". Als Wim kasten inspecteert, registreert Gerrie alles op haar tablet. Dat invoeren is precisiewerk. Wim: "Ik zou niet kunnen ringen zonder haar administratieve ondersteuning". Momenteel staat de torenvalk op de bedreigde soortenlijst. De laatste vijf jaar hebben ze al zo'n 20 kasten geplaatst, als reactie op geconstateerde achteruitgang. Zo'n 90% wordt nu bewoond. "We waren dat nieuws al vóór".

Bij het Heiligenbeelden museum in Kranenburg is Gerrie gastvrouw. Er is een klein winkeltje, waar beelden, kaarten en kaarsen worden verkocht ten behoeve van het museum. Ze zijn er altijd met z'n tweeën. Gerrie geeft er informatie en voorlichting. Ook staat ze op de winterfair met een kraam. Ze houdt ervan anderen te enthousiasmeren. Eén keer per jaar helpt ze bij een verzorgingshuis bloemstukjes maken. En serveert er koffie en taart. Gerrie is letterlijk van vele markten thuis!

Info: www.vogelwerkgroep noordwest achterhoek; www.heiligenbeeldenmuseum.nl

Meer berichten