Logo berkelbode.nl


Politieke column

Column Hennie van der Most: 'Niet lullen maar poetsen'

  Column

Beste Willem,

Je speech over doen spreekt me erg aan. Waarom doen we dat dan niet? Nee Willem, de politiek praat alleen en produceert alleen wetten en een stroom van eindeloze vergaderingen. Lullen maar niet poetsen! Daar is onze maatschappij veel teveel mee bezig. Het gemeenteapparaat kent geen doeners maar praters en discussieerders en papierproduceerders. Kijk maar eens wat er in deze maatschappij aan de hand is.

Er zijn meer dan 100.000 mensen nodig in de gezondheidszorg. Er zijn ook meer dan honderdduizend mensen nodig in de bouw, schilders, horeca, metaal en transport. Allemaal mensen met handjes. We laten veel te veel jongeren tot praatberoepen opleiden. Mensen met de handjes maken de waarde. Praters maken toegevoegde waarde maar teveel praters maken bureaucratie.

Willem, dat hebben we de laatste jaren veel te veel laten groeien. En het ergste vind ik dat de praters over het algemeen meer verdienen dan de doeners. Ze beschermen elkaar met advies op advies en nemen geen enkel risico.

Neem nu de wachtgelden van de ambtenaren eens. Of de directeuren van de grote monopolistische bedrijven zoals AKZO, Philips, ING of Unilever. Als die zich laten ontslaan of grote zeperds maken krijgen ze een gouden handdruk. Terwijl de zelfstandig ondernemer het zelf moet oplossen. Zij incasseren de consequenties met alle gevolgen van dien. Zelfstandig ondernemers zorgen voor de welvaart voor iedereen en dat moeten we in stand houden. Bij de zelfstandige ondernemers werken immers vier miljoen werknemers. Als morgen de zelfstandig ondernemer in heel Nederland stopt, dan valt de hele economie in elkaar en hebben we allemaal een groot probleem. Ook de mensen die deze maatschappij faciliteren, de ambtenaren, de gezondheidszorg, ouderenzorg, bijstand, onderwijs en alle maatschappelijke dienstverleners.

Dus Willem, ik vind dat er meer respect moet komen voor de zelfstandig ondernemer en de werkende man en vrouw. Die maken de welvaart!

Groet, Hennie

Meer berichten

Shopbox