Een lekker recept voor een salade van de rode bosbietjes.
Een lekker recept voor een salade van de rode bosbietjes. (Foto: Willem Beekman)
Lief Lekkerland

Lief Lekkerland: Voor alles is een tijd

  Column

Stoppelknollen zijn een wellicht vergeten groente voor melkkoeien. Vroeger werd - nadat het graan van het land was geoogst – de stoppel bewerkt en deze knollen gezaaid. Koeien zijn dol op dit voer, maar de teelt en oogst passen niet meer bij de moderne bedrijfsvoering op de boerderij.

Het is al zeker twintig jaar geleden, maar toch weet ik nog precies hoe de oude Beeftink reageerde toen ik hem belde of hij voor mij de stoppelknollen wilde zaaien.

"Willem, je bent te laat," zei hij. "Stoppelknollen moet je echt voor 10 augustus zaaien en het is nu al 14 augustus. Onthoud: een dag in augustus is een week in oktober." Met dit laatste gaf hij aan hoe snel de groeikracht in het herfstseizoen afneemt.


En Beeftink kreeg gelijk. Natuurlijk kwamen de stoppelknollen wel op, maar oogstte ik die herfst geen massa meer.

Het eerste jaar dat ik groentes op Lief Lekkerland verbouwde, plantte ik in de eerste week van juli de spruitjes voor de winter.
De planten groeiden goed, maar toch de spruiten bleven wel erg klein…

Deze ervaring rijker plantte ik vorig jaar de spruiten in de eerste week van juni.

Kort daarna had ik een gesprekje met Jan Weijsenfelt (de voormalige tuinder van de Vijfsprong) en hij bevestigde wat ik al had ervaren. Spruiten plant je voor 10 juni. Zo zie je; alles heeft zijn tijd.

Vorige week heb ik een nieuw stuk land bewerkt, waar ik deze week, naast de pompoenen ook de nieuwe spruiten heb geplant!

En wat de stoppelknollen betreft. Ook die ga ik dit jaar weer zaaien. Alleen noem ik het dan geen stoppelknollen meer, maar oogst ik ze als herfstraapjes.

Recept

Deze week kreeg ik van mevrouw Prema van Harte een lekker recept voor een salade van de rode bosbietjes. Ik ben blij met dit recept, omdat hierin ook het loof wordt gebruikt.

Hierbij een simpel bietengerecht voor 4 personen.


Ingrediënten:
1 kg rode bieten met loof
25 gram kappertjes
50 ml extra vergine olijfolie
1 el rode-wijnazijn

Was de bieten en snij de steelaanzet en de wortels eraf, maar laat het vel van de biet heel. Kook de bieten in een grote pan met water en zout.
Was blad en steel. Voeg toe aan de bieten na 30 minuten koken. Giet het kookvocht af wanneer de bieten zacht zijn (kooktijd afhankelijk van de grootte).
Schil de bieten en snijd ze in parten. Hak het loof fijn. Voeg de kappertjes toe en meng alles goed. Giet de olijfolie en de rode-wijnazijn over de salade en breng op smaak met peper en zout.

Mevrouw Van Harte; heel erg bedankt voor dit recept en u krijgt vrijdag een tas verse groentes. Met daarin zeker rode bosbieten en de eerste peultjes.

Ze zijn er weer de jonge peultjes. Heeft u hier een lekker recept voor? Stuur het in naar info@lieflekkerland.nl

Meer berichten