Ina wil weten wat mensen bezielt. Maar wat bezielt haar?
Ina wil weten wat mensen bezielt. Maar wat bezielt haar? (Foto: )
De Vrijwilliger Centraal

Het gaat om de beweging

  Column

Sinds bijna een jaar reist Ina Stoel, 67 jaar, door de gemeente Lochem om in beeld te brengen waar en waarom mensen zich vrijwillig inzetten. Hierover schrijft ze wekelijks in deze rubriek, de Vrijwilliger Centraal waarbij ze zich afvraagt wat mensen 'bezielt' om hun kostbare vrije tijd in te zetten voor anderen. Daarnaast doet Ina ook vrijwilligerswerk voor de volgelwerkgroep en begeleidt ze kosteloos twee mensen per week als therapeut. Hoogste tijd om aan Ina te vragen: wat bezielt jou?

Door Wendy Goodin

Nadat ze na haar werk als psychotherapeut met pensioen ging, is ze bezig met zoals ze zelf omschrijft: "een invulling van kostbare tijd." Ina: "Je hoeft niet meer voor je brood te werken en zolang je wel je gezondheid hebt kun je doen wat je werkelijk wilt. Uniek toch! Naast reizen, de vogelclub en de leesclub wilde ik nog iets doen." Dat werd het beschrijven van de motivatie van mensen die zich vrijwillig inzetten.

Er zijn meerdere redenen waarom Ina deze vrijwillige klus graag doet. Ten eerste past het prima bij de belangrijkste hobby van haar en haar man: reizen. Ina: "Het werk voor de vogelclub is juist vaak op tijden dat wij graag reizen. Dan kiezen mijn man en ik er voor om op pad te gaan." Daarnaast miste ze de dimensie van haar werk als therapeut waarbij ze allerlei mensen uit alle lagen van bevolking sprak. Het gaat haar vooral om waar het hart van mensen ligt. "Het interesseert me vooral waar mensen warm van worden. Dat is voor mij ' leven', het tegenovergestelde van leegte en stilstaan."

Ina heeft veel interesse in ethologie, een leer binnen de biologie die het gedrag van dieren in hun natuurlijke omgeving onderzoekt. Ze heeft hier veel over gelezen: "wat bedenkt de natuur dat dieren en planten kunnen overleven? Welke principes liggen er achter. Dat maakt me nieuwsgierig." Vogelen past hier prima in. Praktisch als Ina is: "vogels zie je makkelijk en overal." Tijdens reizen bekijkt ze ook andere wilde dieren.

Vanuit de Vogelwerkgroep Noord Oost Achterhoek is Ina medeverantwoordelijk voor de bescherming van de steenuilen in Nettelhorst. Naast het observeren van de vogels geniet ze van de flexibiliteit: "Je kunt je opgeven voor verschillende taken maar daarnaast doe je ook incidentele klussen zoals gierzwaluwen tellen vanaf de Gudulakerk."

Incidenteel is Ina als vrijwillig therapeut werkzaam. Nooit voor meer dan twee mensen tegelijk. Ina: "Ik heb de kennis en kan mensen helpen in beweging te komen. Ik focus graag op de persoon en niet op protocollen." Alles bij elkaar genomen vindt Ina de wisselwerking in vrijwilligerswerk het mooist: "ik haal er iets uit en een ander heeft er plezier van. Dat is een mooie combinatie." Daarbinnen gaat het vooral om 'de beweging' . Of dat nou bij mensen is of bij dieren.

vrijwilligerscentralelochem.nl

Meer berichten