Het jongerencentrum legt 'een match' vast met Daan vast op de Beursvloer. (Foto: Arjan Reugebrink)
Het jongerencentrum legt 'een match' vast met Daan vast op de Beursvloer. (Foto: Arjan Reugebrink) (Foto: ARJAN_REUGEBRINK)
De Vrijwilliger Centraal

Kennis delen in de Vrijwilligersacademie

  Column

Daan Berckenkamp (33 jaar) maakt met zijn bedrijf Arc1 in Gorssel, video's voor bedrijven. Daarnaast levert hij promotiemateriaal, stock footage en verkoopt hij foto's, met name abstracte close ups. Maar nu is Daan ook vrijwillig 'docent' bij de Vrijwilligersacademie. In een cursus van drie avonden deelt hij vrijwillig zijn kennis over het maken van mooie foto's met een reflexcamera.

Door Wendy Goodin


Waarom je fotokennis delen? Daan kan hier kort over zijn: "zo kan ik mezelf, en wat ik goed kan, presenteren." Daan geniet van het lesgeven. "De deelnemers zijn enthousiast en leren snel. "Superleuk om mee te maken", aldus Daan. Hij leert ze de meest gebruikte basisfuncties en instellingen van een reflexcamera. "Daarmee hebben ze meer controle over hoe ze een foto maken en kunnen ze zelf bepalen hoe een foto daadwerkelijk wordt."
Daan wil soortgelijke lessen ook als product gaan verkopen. Daan: "Ik was dit al van plan, maar het kwam er niet van. Dit is voor mij een pilot." Het bevalt Daan goed: "De eerste avond was spannend, maar het voelde al snel vertrouwd. Door de groep klein te houden kan ik veel één op één coachen; precies wat ik leuk vindt en goed in ben."
Daan is in contact gekomen met de Vrijwilligersacademie op de 'Beursvloer'. Dit jaarlijkse evenement wordt georganiseerd door de Lochemse Uitdaging, een bedrijvennetwerk dat uitdaagt om maatschappelijk te ondernemen door stichtingen en verengingen te ondersteunen. Dit gebeurt door het matchen van vraag en aanbod met als doel om de leefbaarheid in de gemeente Lochem te ondersteunen.
Daan heeft naast de cursus voor de Vrijwilligersacademie meer matches gemaakt. Zo brengt hij, ook vrijwillig, andere matches in beeld voor de Lochemse Uitdaging en heeft hij voor het Jongerenwerk Lochem twee avonden met een drone gefilmd tijdens de actie Serious Lochem.
Voor de match via de beursvloer is Daan een tegenprestatie overeengekomen: publiciteit. "Die krijg ik ten eerste al doordat mensen je beter leren kennen misschien over jou vertellen. Mond-tot-mondreclame werkt nog altijd het beste." Daarnaast wordt op verschillende mediakanalen de medewerking van Daan genoemd. "Uiteindelijk gaat het mij ook om een goed gevoel dat ik krijg door mensen op weg te helpen," besluit Daan. Of er zakelijks iets uit gaat komen weet Daan niet. Maar", zegt hij, "het is al leuk om zo met mijn vak bezig te zijn."

Het werk van Daan zien? Kijk op ello.co, een social platform voor kunstenaars en fans van kunst, op Twitter, Pinterest of Facebook. Maar natuurlijk ook op zijn website www.Arc1.eu. Meer weten over de Lochemse Uitdaging? Ga naar www.lochemseuitdaging.nl. Aanbod van de vrijwilligersacademie is te vinden op www.vrijwilligerscentralelochem.nl/vrijwilligersacademie

Wendy Goodin
Meer berichten