Wist je dat er nog altijd 6 miljoen kippen gevangen zitten in kooien op een bodem van draadgaas? En wist je dat je deze kip kan adopteren zodat ze haar laatste levensjaren in vrijheid en licht kan doorbrengen?
Wist je dat er nog altijd 6 miljoen kippen gevangen zitten in kooien op een bodem van draadgaas? En wist je dat je deze kip kan adopteren zodat ze haar laatste levensjaren in vrijheid en licht kan doorbrengen? (Foto: Mariëtte Sinninghe Damsté)
Lief Lekkerland

Een adoptiekip

  Column

Op weg naar onze droom om in 2020 helemaal zelfvoorzienend te zijn mogen eigen eieren natuurlijk niet ontbreken. De paar kippen die op de permacultuurtuin rondlopen doneren aan de leden op het moment ongeveer één ei per lid per week. 'Dat kan beter,' dachten we. Dus toen één van onze collega's jarig was afgelopen maand kreeg hij zes kippen cadeau.

Door: Mariëtte Sinninghe Damsté


Collega P. bracht de kippen in het donker want het idee was dat de jarige op zijn verjaardag verrast zou worden met allemaal nieuwe dames op het erf. Uiteraard werden ze ook meteen gedoopt door collega P.: Anna, Elsa, Amalia, Meghan, Maxima en Laurentine. De prinsessen moesten volgens P. twee dagen in het hok verblijven zodat ze zouden snappen dat dit hun nieuwe erf is. Ze vroeg of ik ze daarna vrij wilde laten.
Zodoende ging ik afgelopen zondagmorgen met m'n dochtertje de kippen bevrijden uit het hok. Toen ik daar aankwam schrok ik me een hoedje. Drie van de zes kippen hadden allemaal open plekken zonder verendek. Ik zag een witte huid met rode, bloederige stippen en als staart slechts een paar lelijke pinnen die omhoog staken.
"Ze hebben gevochten," zei ik tegen mijn dochtertje, "laat ze maar snel vrij." Ik baalde dat ik niet even eerder was gaan kijken.
Verontrust belde ik collega P. "Het gaat niet goed hoor met die kippen," zei ik bezorgd, "Ze accepteren elkaar niet en hebben elkaar zowat dood gepikt." P. was niet onder de indruk: "Oh nee hoor, zo zagen ze er al uit. Het zijn namelijk legbatterij kippen die we hebben geadopteerd."
Ik herinnerde mij opeens een foldertje dat ze achter had gelaten. Ik haalde het uit de prullenbak en kreeg kippenvel van wat ik las:
Wist je dat er nog altijd 6 miljoen kippen gevangen zitten in kooien op een bodem van draadgaas? Wist je dat deze kippen hun hele leven geen daglicht zien? Wist je dat ze zich hierdoor niet natuurlijk kunnen gedragen en ze, door de stress die dit geeft, zichzelf en elkaar kaal pikken? Wist je dat deze kippen, zodra ze niet meer genoeg eieren produceren, worden verkocht als soepkip? En wist je dat de organisatie Red een Legkip deze kippen opkoopt voor hetzelfde bedrag als de slachter betaalt? En wist je dat je voor een kleine extra bijdrage deze kip kan adopteren zodat ze haar laatste levensjaren in vrijheid en licht kan doorbrengen?
En zal ik je nog wat vertellen? Onze zes prinsessen leggen eieren als een tierelier!

www.redeenlegkip.nl

Kip met ananas en peultjes

Deze week worden de peultjes voor het eerst weer geoogst. Babette van Oorsel uit Vorden stuurde ons dit lekkere recept. Babette, je mag als dank een tas groente ophalen vrijdag bij Lief Lekkerland.

Ingrediënten (stem de exacte hoeveelheid af op het aantal personen)
noedels
een verse ananas
kipfilet (liefst scharrelkip)
paprika
verse peultjes
sesamolie
ketjap
honing
maïzena

Bereiding
Breng een pan met water en zout aan de kook voor de noedels. Kook de noedels gaar volgens de gebruiksaanwijzing van de verpakking (meestal circa 2 tot 3 minuten) en giet af in een vergiet.
Ondertussen ga je de kip marineren. Snijd de kipfilet in reepjes en bestrooi met zout en peper. Marineer de kip in de sesamolie en 2 eetlepels ketjap.
Maak de ananas schoon, verwijder de kern en snijd het vruchtvlees in stukjes. Snijd de paprika doormidden, verwijder de zaadlijst en snijd in reepjes. Onthaar de peultjes en snijd de peultjes in reepjes.
Haal de kipreepjes uit de marinade en dep ze droog met keukenpapier. Haal ze door de maïzena, zodat ze bedekt zijn met een dun laagje.
Verhit 2 eetlepels olie in een wok.
Bak de kip in circa 2 minuten goudbruin.
Haal de kipreepjes uit de wok en leg ze op een bord.
Verhit 1 eetlepel olie in de wok.
Bak de peultjes, paprika en ananas circa 5 minuten.
Voeg de kipreepjes toe en een beetje ketjap.
Zet het vuur laag en laat alles circa 5 minuten doorwarmen.
Voeg een eetlepel honing toe.
Voeg de noedels toe aan de wok en roerbak kort mee.

Oproep

Volgende week wordt de spitskool geoogst. Weet je een lekker recept? Mail dit naar info@lieflekkerland.nl Als jouw recept wordt geplaatst krijg je van ons een tas met groente cadeau! (ophalen of we brengen het bij je thuis)

Meer berichten