Naar aanleiding van onze oproep voor een recept met Nieuw Zeelandse spinazie ontving ik een recept van Anneke van Pelt met een leuke anekdote!
Naar aanleiding van onze oproep voor een recept met Nieuw Zeelandse spinazie ontving ik een recept van Anneke van Pelt met een leuke anekdote! (Foto: )
Lief Lekkerland

Een gele kaart!

  Column

Hoe heet die aardappel waar Puma en ik zelf frietjes van hebben gemaakt en is die aardappel hier eigenlijk wel geschikt voor?

Door Willem Beekman


Op de foto zag ik dat Puma een geelschillige aardappel omhoog hield. Dat moest dus wel de Vitabella zijn. Een vroege vastkokende aardappel met een lekkere smaak, goed te bewaren en – erg belangrijk - ongevoelig voor de gevreesde aardappelziekte Phytophtora.

Op de tuin verbouw ik drie soorten aardappels. Naast de al genoemde Vitabella ook nog Carolus met zijn kenmerkende bont gekleurde geel - rood gevlekte schil en de roodschillige Alouette.
Deze rassen zijn alle drie zeer goed resistent tegen Phytophtora, een uiterst besmettelijke schimmelziekte waar heel veel aardappelrassen zeer gevoelig voor zijn. Eenmaal aangetast wordt het blad snel bruin, gaat de plant dood en veel knollen rotten weg. De bekende grote hongersnood in Ierland rond 1850, waardoor meer dan 1,5 miljoen Ieren stierven, was het gevolg van deze ziekte.

Je zou denken dat de aardappelwereld hierdoor haastig op zoek ging naar rassen die niet gevoelig zijn voor deze schimmel. Zodat deze aardappelziekte overwonnen kon werden. Maar gelukkig (of helaas?) kwam de chemische industrie de landbouw te hulp met uiterst giftige middelen die besmetting met de Phytophtora schimmel kunnen voorkomen. In Nederland wordt 50% van het totale gifverbruik in de landbouw gebruikt om aardappels te verbouwen. Afhankelijk van het weer worden aardappels in hun groeiseizoen 10-20 maal bespoten voor een grote oogst 'gezonde' aardappels. Niet zo vreemd dus dat veel grootschalige aardappeltelers de aardappels voor hun eigen consumptie op een apart veldje telen waar ze deze middelen niet spuiten …

Door de opkomst van de biologische landbouw is de aardappelveredeling – weliswaar erg laat – maar dan toch op zoek gegaan naar rassen die gezond blijven zonder gif. Op mijn boerderij de Vijfsprong kreeg ik eens een gele kaart van de Plantenziektekundige Dienst. Als biologisch boer spoot ik natuurlijk geen giftige bestrijdingsmiddelen en …? U zult het raden: Er was Phytophtora geconstateerd in mijn aardappels en dat mag niet. Binnen drie dagen moest ik deze aardappels doodbranden, anders zou ik een rode kaart en boete krijgen. Naast het Phytophtora gevoelige ras groeide een ander - biologisch veredeld - ras. Op mijn vraag of ik deze ook dood moest branden was zijn antwoord: "Nee, want dat ras is niet ziek". Gelukkig zijn er ondertussen al vele ongevoelige rassen, zoals Vittabella, Carolus en Alouette! Wilt u deze eens proberen? Kom dan eens op vrijdagmiddag tussen 14.00 -16.00 uur naar mijn tuin Lief Lekkerland.

Vrijdag 31 augustus geef ik ook rondleidingen op de tuin tijdens het 'Volg je Hart' mini-festival dat i.s.m. Bewust Achterhoek wordt georganiseerd. Van 15 tot 19 uur ben je welkom en voor de entreeprijs van 7,50 ontvang je een tas met groente t.w.v. 10 euro en kun je boeiende lezingen en workshops bijwonen. Graag vooraf aanmelden!

Recept

Naar aanleiding van onze oproep voor een recept met Nieuw Zeelandse spinazie ontving ik een recept van Anneke van Pelt met een leuke anekdote!

Vorig jaar waren wij op vakantie op de Azoren. Op het eiland Pico groeide overal wild tussen de vulkanische zwarte rotsen bij zee Nieuw Zeelandse spinazie! Ik vroeg iemand van het eiland of ze dit ook aten, ik vertelde dat ik het zelf in mijn tuin had staan en het gebruikte als spinazie. Dat vond ze wat vreemd, de naam spinazie ook. Zij vertelde dat ze het aten als een pesto of als tapenade.

Benodigd:

100 gram gewassen spinazieblaadjes
60 gr geraspte Parmezaanse kaas (of andere oude kaas)
60 gr pijnboompitten, even in een koekenpan geroosterd
2 knoflookteentjes
8 el olijfolie
wat zout

Alle ingrediënten in een blender of met een staafmixer fijn malen. Naar smaak wat zout toevoegen. En eventueel wat olijfolie toevoegen om het lekker smeuïg te maken.
Met deze hoeveelheden heb je ongeveer 300 ml pesto. Het is zeker een week in de koelkast te bewaren, dan een klein laagje olijfolie erop houden.
Het is heerlijk over (verse) spaghetti, courgettespaghetti, in de sla, of op je boterham met kaas.

Kent u een lekker aardappelgerecht? info@lieflekkerland.nl

Meer berichten