Boer Willem verzorgde ieder uur een rondleiding op de tuin. Inzet: het taartje met courgette die onder meer geserveerd werd op het festival.
Boer Willem verzorgde ieder uur een rondleiding op de tuin. Inzet: het taartje met courgette die onder meer geserveerd werd op het festival. (Foto: Mariëtte Sinninghe Damsté)

Lief Lekkerland: minifestival met motto

  Column

door Mariëtte Sinninghe Damsté

Het was afgelopen vrijdag feest op onze tuin Lief Lekkerland. Onder het motto 'Volg je hart' waren er lezingen, workshops en rondleidingen op de tuin voor en door mensen die hun hart (willen) volgen en/of die kennis wilden maken met onze groentetuin.

Het allereerste initiatief kwam van Saskia die als coördinator van het platform Bewust Achterhoek een plek zocht om mensen te laten proeven van de kennis en kunde van aanbieders uit de regio. Ik was meteen enthousiast en zag een combinatie met de laatste vrijdag van de maand waar we altijd een borrel houden voor de leden van de tuin. De datum stond dus vast (die overigens in mijn vakantie viel). Saskia zou de inhoud coördineren en wij, het team van Land Goed, zouden zorgen voor een warm welkom met hapjes en drankjes.

Aan de achterkant was dat nog wel even spannend. Ons team van de B&B is al een aantal jaren helemaal ingesteld op het creëren van een 'Love Bubble' voor twee personen maar dat is wel even anders dan de 50 mensen die we hoopten aan te trekken voor deze open dag. Om te voorkomen (wat we eerder dit jaar hadden meegemaakt) dat er onverwachts veel meer mensen op een lezing afkwamen dan we hadden bedacht, zouden we mensen vooraf een entreebewijs laten kopen.

De verantwoordelijkheden werden verdeeld en ik ging met een gerust hart op vakantie. Ik kon het echter niet laten om de app-groep die speciaal voor deze dag was aangemaakt te volgen. Al snel werden de eerste kaarten verkocht en enthousiast werden door de aanbieders allemaal leuke ideeën gedeeld. Het leek echt uit te groeien tot een heus minifestival. Toen de 50ste kaart was verkocht ontstond er toch wel wat stress. Iedere deelnemer zou een tas groente cadeau krijgen. Hoeveel extra groente kon Willem oogsten en hoeveel pure pindarotsen, groente quiches, quinoasalade en broodjes (bio-)hamburger kon het team maken?

Onder het motto 'beter 75 deelnemers met een vervuld hart dan 100 met een lege maag' hebben we een streep getrokken bij 75 deelnemers die volgens mij allemaal heel blij naar huis zijn gegaan. Want ja, ik was er toch bij.

Naarmate de dag dichterbij kwam groeide mijn nieuwsgierigheid en heb ik tickets gekocht om eerder terug te komen. Zodoende kwam ik halverwege het festival aan. Wat ik ervaarde toen ik Land Goed op kwam lopen was alsof ik een heel groot hart in liep. Hulde aan iedereen die dit heeft neergezet!

Oproep
Van mei tot oktober wordt spitskool geoogst. Weet je een lekker recept? Mail dit naar info@lieflekkerland.nl Als jouw recept wordt geplaatst krijg je van ons een tas met groente cadeau! Dit kan opgehaald worden of het kan bij je thuisgebracht worden.

Taartje met courgette
De grote favoriet op het minifestival. Rebecca Reimink verklapte ons haar recept.

Benodigdheden
Voor 8 mini-quiches op een muffin plaat heb je nodig:

- Muffinblik met vier vormen
- knoflookpers
- kaasrasp
- garde
- 8 plakjes roomboter bladerdeeg
- 2 courgettes
- 125 ml crème fraîche
- 2 middelgrote eieren (losgeklopt)
- 3 bosuien
- 1 teentje knoflook
- 4 el verse basilicum
- 100 g Pecorino Romano (geraspt)

Verwarm de oven op 200 graden voor. 1 plakje bladerdeeg per vorm. Met een vork gaatjes prikken in het bladerdeeg. 8 minuten voorgaren in de oven. Rasp de courgettes, doe deze in een fijnmazig vergiet en duw het vocht eruit.

Meng de crème fraîche en de eieren in een kom. Pers de knoflook, snij de uitjes klein, snij de basilicum klein en rasp de kaas voeg deze toe. Verdeel de inhoud vier de vormpjes.

Dan gaat het circa 20 minuten in de oven. Steek een mespunt er midden in om te kijken of ze goed gaar zijn. Steek ze voorzichtig rondom los om ze in zijn geheel uit de vorm te krijgen. Serveren in een papieren muffinvormpje.

Meer berichten