Palmkool wordt binnenkort werd geoogst. Deze groente is een broertje van boerenkool.
Palmkool wordt binnenkort werd geoogst. Deze groente is een broertje van boerenkool. (Foto: Willem Beekman)

Lief Lekkerland: palmkool in de spotlight

  Column

door Willem Beekman

De aard van de tuin is door de normale hoeveelheid regen in augustus weer volledig veranderd. In de drie droge maanden daarvoor beregende ik de tuin iedere week een keer. De groentes groeiden goed door, zonder vervelende neveneffecten. Geen slakken, geen smet in de sla (rotting door teveel vocht in het hart van de krop) geen noemenswaardig onkruid. Heerlijk. Nu met de langere vochtige nachten en regelmatige regen zijn de slakken terug, is er weer smet bij de sla en groeit het onkruid weer welig!

Nu in de vroege herfst is dat onkruid vooral knopkruid. Op het eerste oog een onschuldig klein plantje, maar het groeit snel en is berucht omdat het zo woekert. Als ik niks doe verandert een bed met jonge prei in een mum van tijd in een groen veld met onkruid. In de Achterhoek heet het plantje cycloonkrud. Het verhaal gaat dat de beruchte cycloon van Borculo (1925) het zaad van dit plantje massaal uit Duitsland heeft aangevoerd. Daarvoor groeide dit onkruid hier niet.

De hele winter
Onlangs is ook het eerste plantgoed van winterpostelein en veldsla binnengekomen. De twee sla soorten die in Nederland de hele winter in de open grond doorgroeien.Winterpostelein is mijn favoriet, een heerlijke veelzijdige groente, die na het oogsten gewoon weer aangroeit en je dus steeds opnieuw tot in april kunt oogsten. Dan gaat het plantje bloeien en groeien er gelukkig inmiddels weer zomerse sla soorten. Winterpostelein is lekker als salade klaargemaakt, maar ook heerlijk als (kort) gesmoorde groente of om er pesto van te maken.

Onbekende groente
Ook beginnen we weer met het oogsten van palmkool. Voor veel mensen een onbekende groente.Het is een broertje van de boerenkool, maar met een eigen andere smaak. Hennie, een lid van Lief Lekkerland, lust geen boerenkool, maar is wel dol op palmkool. Gelukkig is palmkool niet alleen een wintergroente, je kunt de plant veel langer eten. Je oogst de onderste grote donkere bladeren en de top groeit door.

De groente dankt zijn naam aan het feit dat de plant wel twee meter hoog kan worden en je van onder af steeds de grote bladeren oogst, die daar niet opnieuw aangroeien. Uiteindelijk rijg je een kale stam, met grote afhangende bladeren aan de top. In Italië is het een bekende groente. Daar heet het Cavolo Nero oftewel zwarte kool. In Nederland werd deze plant tot rond 1850 algemeen geteeld, daarna is hij veel zeldzamer geworden. Maar staat inmiddels gelukkig weer meer en meer in de belangstelling.

Als iemand een lekker recept kent met deze veelzijdige kool, stuur het dan in naar info@lieflekkerland.nl. Wie weet plaatsen we dan volgende week uw recept en ontvangt u als dank een lekkere tas met verse groentes.

Recept met spitskool
Helaas ontvingen we geen ingestuurd recept voor de spitskool. Vandaar mijn eigen favoriete recept: spitskool met kerrie en gember. Dit is erg lekker als bijgerecht bij een oosterse tafel of gewoon met gebakken aardappeltjes en vis of vlees.

Benodigdheden
Ingrediënten voor 4 personen:

- 1 spitskool (ongeveer 1 kg) in smalle reepjes gesneden
- 1 ui, grof gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 eetlepels kerriepoeder
- 1 theelepel gemberpoeder, of 1 cm verse gember fijngesneden
1 bekertje crème fraîche (125 gram)
- 2 eetlepels olijfolie

Bereiding
Verhit in een grote (wok)pan de olijfolie, fruit de ui en aan het eind de knoflook even aan. Voeg de kerrie en gember toe en bak even mee. Voeg dan de gewassen en gesneden spitskool toe en schep goed door elkaar.Laat onder af en toe omscheppen op een laag vuur gaar worden. Niet te lang, het is lekker als de kool nog wat knapperig is, dus ongeveer tien minuten.Roer de crème fraîche erdoor en voeg naar eigen smaak wat peper en zout toe.

Meer berichten