Veel mensen weten zich geen raad met die groene 'ezelsoren' waar de palmkoolbladeren op lijken. Daarom een recept van palmkoolsoep.
Veel mensen weten zich geen raad met die groene 'ezelsoren' waar de palmkoolbladeren op lijken. Daarom een recept van palmkoolsoep. (Foto: )
Lief Lekkerland

Column Lief Lekkerland

  Column

Het is de bekende worsteling van deze tijd: hoe balanceer ik tussen de virtuele en de echte wereld? Ofwel: hoeveel tijd ben ik online en hoeveel tijd besteed ik aan écht contact?

Mariëtte Sinninghe Damsté

Ook al zit ik niet op social media en ontvang ik geen e-mail op mijn telefoon, de hoeveelheid keren dat ik mijn telefoon pak om te zien of ik een bericht heb, vind ik schrikbarend. Vooral in de auto valt mij op hoe vaak ik, soms om de zoveel minuten, de impuls om mijn telefoon te pakken moet onderdrukken.
Afgelopen zomer kwam ik met vrienden onverwachts terecht op een afgelegen strandje en mijn telefoon gaf duidelijk aan: geen wifi en ook geen telefoonnetwerk. Na een paar volautomatische uitreikingen naar mijn telefoon voelde ik een warme deken van ontspanning vallen over het gezelschap.
Even later attendeerde iemand mij op het feit dat B&B-gasten over hun ervaring op Land Goed op instagram hadden gedeeld. Ik dook in de wereld van instagram en was verrast door wat gasten over onze plek zeiden: "…Heerlijk, 21 uur geen WIFI…", " … Telefoons moesten uit. Totaal disconnected van de wereld maar nog meer verbonden met elkaar."


Voor zover ik weet hebben we in alle B&B-ruimtes een open wifi netwerk en zeggen we niets over het gebruik van telefoons, dus ik kon niet anders concluderen dan dat deze mensen, net als ik en mijn vrienden op vakantie, heimelijk de behoefte hebben om af en toe níet verbonden te zijn met de rest van de wereld (en des te meer met elkaar).


Maar zoals alle ingeslopen gewoontes lukt het mij, en met mij vast vele anderen, kennelijk niet om hier de regie in te nemen en hebben we iemand of iets nodig dat ons uitnodigt om onze telefoon uit te zetten of in te leveren.


Per 1 oktober is het dan zover: dan is Land Goed officieel een rainbow zone. Een plek waar we bezoekers uitnodigen om bij de ingang hun telefoon uit te zetten. De B&B gasten krijgen een kluisje waar ze hun telefoon in kunnen doen en de sleutel krijgen ze pas weer bij het ontbijt de volgende dag. (Degene die dit nog een te grote stap vinden mogen de sleutel zelf ergens verstoppen.)


Het idee is dat we nóg meer een plek zijn voor waar we kennelijk zo'n behoefte aan hebben: aan echt, wezenlijk van hart tot hart contact. En als bonus hebben we dan misschien over een jaar of wat ook de meest stralingsvrije groente van Lochem en omstreken.

Wil jij ook één of meer tassen (stralingsarme) groente kopen op onze kraam op vrijdag of thuisbezorgd krijgen? Kijk dan op de website www.lieflekkerland.nl of onze facebookpagina voor de oogst van deze week. Je kunt aan boer Willem dan je wensen doorgeven (voor bezorging) of langskomen op vrijdag tussen 13 en 16 uur en zelf je tas vullen.

Oproep

Volgende week wordt o.a. pompoen geoogst. Weet jij een origineel recept? Mail dit naar info@lieflekkerland.nl Als jouw recept wordt geplaatst krijg je van ons een tas met groente cadeau!

Palmkoolsoep

Veel mensen weten zich geen raad met die groene 'ezelsoren' waar de palmkoolbladeren op lijken. Ergens lijkt deze groente ook op boerenkool maar het is een stuk zachter van smaak. Eén van onze teamleden Esther woonde jaren in Italië waar de 'cavolo nero' een heel gebruikelijke groente is om te verwerken in salades, pasta en soep. Voor onze B&B-gasten maakt zij altijd de zeer geliefde palmkoolsoep. Hier haar Italiaanse recept!

Voor de soep heb je nodig:
1,5 kg palmkool; 400 gr aardappels; 2 prei; 1,2 l groentebouillon; olijfolie; zout en peper

Bereiding:
Begin met de prei schoon te maken en in dunne ringen te snijden. Laat het bakken in een pan met olijfolie voor circa 5 minuten. Doe de aardappels erbij, gesneden in blokjes, en laat alles voor zo'n 10 minuten op het vuur koken. Blijf roeren. Doe er zout en peper bij. Maak de palmkool schoon en snij het in grote stukken. Je moet zo'n 500 gr. schone palmkool overhouden. Doe de kool in de pan bij de andere groente en begin er bouillon bij te doen. Houd de groente altijd onder de bouillon. Laat alles 25 minuten koken. Met de staafmixer maak je de groente tot een glad geheel. Daarna doe je de soep in de groentezeef om zo een mooie gladde creme te krijgen. Doe de soep weer op het vuur en verwarm het nog even. Als extra optie kan je er nog een wat room bij doen of je kan er nog wat pasta ingooien voor een maaltijdsoep.

Meer berichten