Achterkant van de Hemony klok. Foto: Henk Muileman

Achterkant van de Hemony klok. Foto: Henk Muileman

Almense Hemony klokken erkend

Cultuur

ALMEN - Zoals vorige week in het artikel 'Het raadsel van de Almense kerkklokken' te lezen was, had Almenaar Henk Muileman zich voorgenomen het raadsel van de Almense klok op te lossen. En dat is gelukt. Samen met Wim Rouwenhorst is Muileman naar de klokkenstoel in de toren geklommen op zoek naar de inscriptie op de mantel van de klok. 

Sinds 1645 hangen in de Almense kerktoren twee beroemde Hemony kerkklokken. De Almense muziekvereniging Juliana zal in de zomer van 2022 deze oude klokken gaan eren met de première 'Hout, koper, brons en STAAL' van Carl Wittrock, een muziekstuk voor kerkklokken en harmonieorkest.

Onlangs bleek echter dat de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed op haar website beschrijft dat de kleinste van de twee Almense klokken in de oorlog geroofd is door de Duitsers.  In 1960 zou deze vervangen zijn door een nieuw gegoten exemplaar. Op de achterkant van deze klok zou een opschrift staan met deze informatie.

In Almen werd hierop met ongeloof gereageerd, daar er in het dorp niets bekend is over een omvangrijke operatie als het hangen van een nieuwe kerkklok in de toren. Ook is hierover niets terug te vinden in de archieven.

Om aan de onzekerheid een einde te maken en de klokken de status terug te geven die zij verdienen, is de klokkenzolder beklommen en al klauterend tussen de eeuwenoude balken zijn beide klokken nauwkeurig bekeken en gefotografeerd. De tekst over 1960 is niet aangetroffen.

Wel het opschrift 'DE HEER W.V.LINTELO THO DERESE C.ERFMARKENRICHTER TOT ALMEN ENDE HARFSEN ENDE DIE VIER HOEVEN VAN HARFSEN, LAMB.LOVWERMAN, RAETSFRUNDT TOT ZVTPHEN, W.VALCK, B.OEVELINCK, I.MARRIENBORCH, HEBBEN MY DOEN GIETEN ANNO 1645'. Dit opschrift is aangebracht rondom op de klok, en niet aan één zijde. 

Ook is het interessant dat beide Hemony klokken duidelijk zijn voorzien van de aanduiding 'M'. Deze codering is voor de oorlogsjaren aangebracht om aan te geven dat het hier monumentale klokken betreft, die tijdens de klokkenvordering niet meegenomen mogen worden door de Duitsers.

Bovengenoemde waarnemingen zijn, compleet met foto’s, gedeeld met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. In reactie hierop erkent de Rijksdienst de echtheid van de kleinste Hemony klok. De informatie in hun publicaties zal worden aangepast.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant