Jeanne Bieruma Oosting stilleven met zee-egels reliefets. Collectie Museum Henriette Polak
Jeanne Bieruma Oosting stilleven met zee-egels reliefets. Collectie Museum Henriette Polak

De Zomer van Jeanne Bieruma Oosting

Cultuur

Bij Museum STAAL en Museum Henriette Polak 

ALMEN/ZUTPHEN - Museum STAAL en Museum Henriette Polak organiseren samen met drie andere culturele instellingen ‘De Zomer van Jeanne’. Een serie tentoonstellingen over het leven en werk van Jeanne Bieruma Oosting (1898-1994). Het verhaal wordt verteld in verschillende delen, die elkaar aanvullen en versterken. Samen bieden ze de bezoeker het complete verhaal over haar leven en werk. Elk deel is in een ander museum te zien, namelijk in Museum Belvédère, Stichting Nobilis Centrum voor Prentkunst, Museum Maassluis, Museum STAAL en Museum Henriette Polak. 

Gedreven en gepassioneerd in haar kunstenaarschap; krachtig en kwetsbaar als mens – dat alles was Jeanne Bieruma Oosting en nog veel meer. Zo was zij één van die vooruitstrevende vrouwen, die begin 20e eeuw streden voor een vrij en zelfstandig leven.

Jeanne Oosting maakte in haar bijna honderdjarige leven vrijwel alle 20e-eeuwse moderne kunststijlen en stromingen mee. Haar werk was een vanzelfsprekende levensbehoefte. Het was alles: ‘Heel mijn leven en mijn denken draait om schilderijen. Het is mijn adem.’ Zij was altijd bezig, leefde volgens haar eigen regels en verspilde geen kostbare tijd. De uitspraak ‘Geen tijd verliezen’ was haar op het lijf geschreven. In haar Parijse periode kreeg ze vleugels en nam haar carrière een grote vlucht. Vooral met haar grafische werk maakte Jeanne Oosting internationaal naam. Zij zette de toon voor een nieuwe visie op de grafische kunst. En dat deed ze met verve, dankzij haar experimentele aanpak, uitmuntende vakmanschap en gedurfde thematiek.

Jeanne Bieruma Oosting – Biertje voor haar vrienden – is het waard om door velen (her-)ontdekt te worden. De grote overzichtstentoonstelling in Museum Henriette Polak in Zutphen neemt je mee door haar lange werkende en persoonlijke leven, met kunstwerken, foto’s en egodocumenten. Dit is voor het eerst in deze vorm mogelijk dankzij het onderzoek van Jolande Withuis, biografe van Jeanne Bieruma Oosting. De tentoonstelling kwam tot stand op haar initiatief en is gebaseerd op haar biografie ‘Geen tijd verliezen. Jeanne Bieruma Oosting 1898-1994’ (uitgeverij De Bezige Bij).

Jeanne Bieruma Oosting terug in Almen
Als kind woonde Jeanne Bieruma Oosting jarenlang op kasteel De Cloese bij Lochem. Op latere leeftijd verbleef ze afwisselend in Amsterdam en Almen. Dichtbij Museum STAAL staat ‘Het Elger’, het buitenhuis van Jeanne Oosting. In de zomer trekt ze vanuit Amsterdam hier naartoe, waar ze geniet van het rustige dorpsleven, de gemoedelijke sfeer en mentaliteit van het dorp en de streek. Ze neemt op haar eigen wijze deel aan het dorpsleven. Ze schildert en tekent veelvuldig haar directe leefomgeving, binnen en buiten. Typerend zijn de talloze werken met uitzicht vanuit haar raam, op ‘Het Elger’. Juist de afwisseling tussen stad en dorp - reuring en rust - bracht haar harmonie en vormde een levensvoorwaarde.

Het accent ligt bij Museum STAAL op het leven en werk van Jeanne Oosting in Almen. ‘Jeannes Zomer’ laat voornamelijk werk uit particuliere collecties zien met daarnaast enkele museale bruiklenen. De schilderijen van Jeanne krijgen een ‘titel’ door gebruik te maken van onder andere dichtregels van de dichter A.C.W. Staring, de naamgever van het museum. Zij beschrijven de inhoud of sfeer van het getoonde werk. 

Bijzonder is dat kunstenares Philine van der Vegte zich heeft laten inspireren door een werk van Jeanne. De film die het proces van het maken van een litho laat zien, is speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt.

Een zomer vol activiteiten
Een bezoek aan de tentoonstellingen kan heel goed gecombineerd worden met één van de vele activiteiten. Zo zijn er lezingen, workshops en fietstochten. ‘Op de fiets met Jeanne’ is een mooie route van Museum STAAL in Almen naar Museum Henriette Polak in Zutphen of vice versa, met interessante wetenswaardigheden onderweg en een bezoekje aan Jeannes graf op de Almense begraafplaats.

De tentoonstelling is van 9 april tot en met 30 oktober 2022 te zien bij Museum STAAL, Dorpsstraat 39 in Almen. En van 9 april tot en met 21 augustus 2022 bij Museum Henriette Polak, ’s Gravenhof 4 in Zutphen.


dezomervanjeanne.nl

Campagnebeeld Jeanne Bieruma Oosting, zelfportret met palet. Collectie Fries Museum

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode