Leontine Broekhuizen hoopt velen in het Stadshuus welkom te heten bij de Kumpulan. Foto: Arjen Dieperink

Leontine Broekhuizen hoopt velen in het Stadshuus welkom te heten bij de Kumpulan. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Stichting 14 augustus Lochem organiseert weer Kumpulan

Cultuur

LOCHEM - De Stichting 14 augustus Lochem en omgeving houdt op zondag 14 augustus de jaarlijkse ‘Kumpulan’ in het Lochemse Stadshuus. Tijdens deze bijeenkomst wordt de capitulatie van Japan in 1945 gevierd en worden de vele Nederlanders herdacht die in de Jappenkampen zijn omgekomen. Het woord Kumpulan betekent letterlijk vergadering van de dessahoofden met de wedono’s (districtshoofden) en de regent. maar heeft inmiddels de betekenis gekregen van een gezellig samenzijn waarbij onder het genot van een rijsttafel en/of andere Indische lekkernijen bijgepraat wordt over allerlei zaken.

Door Arjen Dieperink

Voor het ‘Stadshuus’ zit Leontine Broekhuizen, voorzitter van de Stichting 14 augustus Lochem, die op 13 mei 1997 werd opgericht. “Ik ben hier in Lochem geboren en getogen. Maar mijn ouders kwamen uit Nederlands Indië. Als militair werd mijn vader na de onafhankelijkheid van Nederlands Indië naar Nederland gestuurd. Uiteindelijk nam hij ontslag uit militaire dienst, ging studeren en werd docent wiskunde .Als docent begon hij in 1953 in Lochem te werken. Zo zijn wij hier terechtgekomen.”

Tweede generatie
“Voor mijn ouders en ons was Lochem een mooie tijd”, vervolgt ze glimlachend. “Mijn vader is één van de oprichters van de Stichting 14 augustus Lochem. Na zijn overlijden in 2008 hebben mijn zus en ik het stokje in  2018 van hem overgenomen. Je ziet dat het voor de generatie die de oorlog heeft meegemaakt dat de jaarlijkse Kumpulan belangrijk is. Ook de tweede generatie waar ik toe behoor hecht er waarde aan. En bij mijn kinderen probeer ik de belangstelling aan te wakkeren om in herinnering te houden wat er toen is gebeurd.”
Tijdens de Kumpulan op 14 augustus herdenken de aanwezigen het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië, op 15 augustus, met één minuut stilte voor alle slachtoffers. Op de vraag of er 77 jaar na de Tweede Wereldoorlog nog vraag is om samen te komen, komt weer de brede glimlach bij Leontine Broekhuizen op het gezicht. “Natuurlijk wel. Je ziet de belangstelling. Op dit moment hebben al vijftig personen zich opgegeven en men kan zich nog tot 12 augustus aanmelden.”

Marion Bloem
De Kumpulan begint om tien uur met ontvangst waarbij koffie of thee met een spekkoek wordt geserveerd. Om half elf is de openingstoespraak van Leontine Broekhuizen, gevolgd door een lezing van de schrijfster Marion Bloem. In 1983 kwam haar debuutroman ‘Geen gewoon Indisch meisje’ uit. Hiermee brak Bloem door. Regelmatig geeft zij lezingen.
“Wij hebben haar de afgelopen twee jaar iedere keer moeten afzeggen omdat het door de coronamaatregelen niet mogelijk was om de Kumpulan te organiseren. En nu komt zij in ons 25ste bestaansjaar. Daar zijn we erg blij mee“, aldus de voorzitter. Rond half een volgt een aperitief. Na de slotwoorden van de voorzitter is er vanaf 13 uur een Indonesisch buffet, verzorgd door BioToko.
Belangstellenden kunnen zich voor deze Kumpulan opgeven door het entreebedrag van twintig euro, inclusief de maaltijd, voor 12 augustus over te maken op rekeningnummer: NL25 ABNA.06.03.70.06.59 t.n.v. Stichting 14 Augustus Lochem e.o., onder vermelding van KUMPULAN 2022.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant