Marc a Campo vertelt over monumentenzorg in Zutphen. Foto: PR
Marc a Campo vertelt over monumentenzorg in Zutphen. Foto: PR

Monumentenzorg in Zutphen in the picture

Cultuur

ZUTPHEN - In de grote zaal van het Kulturhus geeft ir. Marc a Campo op 14 april een lezing over  monumentenzorg in Zutphen. Marc a Campo, architect en bestuurslid van het Wijnhuisfonds, is dan te gast bij Kunstkring Ruurlo en begint om 20.00 uur. 

In Zutphen en omstreken is het werk van Het Wijnhuisfonds zeer bekend. In Ruurlo misschien niet, want daar zijn, behalve het kasteel, de beide kerken, de molen en enkele boerderijen, monumentale panden met een lantaarn te zoeken. Die andere panden zijn immers al lang geleden afgebroken. In Zutphen ging en gaat dat anders en daarover komt Marc a Campo iets vertellen.

Op gespannen voet
Moderne architectuur c.q. stedenbouw en monumentenzorg staan vaak op gespannen voet met elkaar. Dat hadden mensen in de twintiger jaren van de vorige eeuw in Zutphen ook in de gaten. Zij richtten daarom het fonds in 1927 op met de belangrijke doelstelling: het bevorderen van het stedelijk schoon in Zutphen door zorg voor instandhouding van hetgeen aldaar van belang is uit het oogpunt van geschiedenis of kunst. Versterking van de historische (beeld-)kwaliteit is daarbij altijd het uitgangspunt.

Kerntaak
De kerntaak van het fonds is te proberen het unieke DNA van Zutphen te behouden door het restaureren en ontwikkelen van monumentale panden. Een aantrekkelijke stad trekt mensen, toeristen en bedrijven aan en is dus van grote economische betekenis.
De taken van de stichting zijn veelzijdig. Het fonds verwerft en restaureert verwaarloosde panden. Het verhuurt monumentale woningen en bedrijfsruimten en verkoopt ze soms ook. Het zorgt voor een levendige en aantrekkelijke binnenstad; het vergroot de betrokkenheid van inwoners en bezoekers bij het cultureel erfgoed in Zutphen, bijvoorbeeld door panden voor publiek toegankelijk te maken.

De resultaten laat Marc a Campo zien met prachtige beelden van gerestaureerde panden. Wie is geïnteresseerd in deze interessante lezing, kan kaarten reserveren via www.kunstkringruurlo.nl of kopen bij de kassa (pinapparaat aanwezig). De entreeprijs bedraagt 10 euro.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode