Jan Hovers. Foto: Petra Gaffke
Jan Hovers. Foto: Petra Gaffke

STER-commercial Museum Villa Mondriaan leidt tot muziekstuk

Cultuur

WINTERSWIJK/GORSSEL – Deze maand was veelvuldig op NPO Radio 1 een STER-commercial te horen voor het Winterswijkse Museum Villa Mondriaan. De stem in de STER-spot was die van museumdirecteur Jana Roovers. De commercial en de bijbehorende muziek werd gemaakt door Jan Hovers. De 20 seconde durende STER-spot was aanleiding voor een langere compositie. Daarin maakt de jonge Piet Mondriaan anno 1887 een denkbeeldige rondgang door Winterswijk.
Vandaag gaat het muziekstuk met de titel Young Piet Mondrian exploring his village in première op muziekplatforms als Spotify en Apple Music.

Museum Villa Mondriaan bestaat 10 jaar. Daarmee is het de kinderjaren ontgroeid en klaar voor een groter publiek. Als museum waar de coming-of-age fase van kunstenaars centraal staat, wordt ambitieus aan de weg getimmerd om meer mensen tot een bezoek te verleiden. Onderdeel daarvan is een radiocampagne op een van de best beluisterde zenders van Nederland.

De radiocommercial is gemaakt door Gorsselnaar Jan Hovers, tegenwoordig fulltime muzikant en kunstenaar, voorheen museumdirecteur en programmamaker bij de publieke omroep. Hovers is als bestuursvoorzitter zeer betrokken bij Villa Mondriaan.
Over de totstandkoming van de commercial en het muziekstuk zegt hij: “De muziek ontstond intuïtief. De jonge Piet Mondriaan woonde tussen zijn 8e en 20e in Winterswijk.  Ik stelde me voor hoe hij daar in de tweede helft van de negentiende eeuw vanuit het raam van zijn ouderlijk huis uitkeek op de toren van de Jacobskerk. Toen kwam de muziek als vanzelf”.

De korte muziek voor de commercial werd het startpunt voor een langere compositie waarin Piet als het ware door en rond het dorp van zijn jeugd dwaalt. Hij roeit op een van de beken in de omgeving, wandelt door het dorp, krijt met een stuk steen op de grond. In de verte hoor je de middagklok van de Jacobskerk, die hij vanuit zijn huis kon zien en vaak tekende. Daarvoor gebruikte Hovers een vooroorlogse historische opname van deze klok, om er zeker van te zijn dat dit het geluid was dat de jonge Piet regelmatig hoorde.

Piet Mondriaan werd op 7 maart 1872 geboren in Amersfoort. In april 1880 verhuisde het gezin Mondriaan naar Winterswijk, waar vader Mondriaan een nieuwe betrekking als schoolhoofd had gevonden. Piet Mondriaan besloot net als zijn oom Frits te gaan voor het kunstenaarschap. Samen met zijn oom trok hij geregeld de natuur in om schilderijen te maken. Op twintigjarige leeftijd, in 1892, verliet hij Winterswijk om in Amsterdam een opleiding tot kunstenaar aan de Rijksacademie te volgen.

Young Piet Mondrian exploring his village is vanaf vandaag (26 mei) te beluisteren op alle streaming platforms en op www.hovers.nl/mondriaan.
De tentoonstelling Mondriaan: de familie is nog te zien t/m 29 oktober.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode