Een dag later keken Joanne en Siemen van H2O terug op een geslaagde protestdag. Foto: Arjen Dieperink
Een dag later keken Joanne en Siemen van H2O terug op een geslaagde protestdag. Foto: Arjen Dieperink Arjen Dieperink

Niet alle horeca in gemeente Lochem protesteerde mee

Economie

LOCHEM - Het zou zaterdag een corona-protestdag worden van winkels en horeca. Maar omdat de winkels na de laatste persconferentie toch open mochten werd het een exclusief horecaprotest. Een aantal horecagelegenheden in de gemeente Lochem sloot zich erbij aan en ging open. Maar lang niet allemaal.

Door Arjen Dieperink

Een rondje door de gemeente wees uit dat De Sluis in Eefde dicht was. In Almen waren de lampen bij Nieuwe Aanleg uit en bij De Hoofdige Boer in het dorp konden geïnteresseerden buiten aan de zijdeur slechts een kop koffie of thee kopen. Enkele kilometers verderop in het dorp Laren waren Witkamp en ‘t Langenbaergh wel open. Horeca Stegeman niet. De eigenaar en uitbater gaf anderhalf jaar geleden, in de Berkelbode van 8 juli 2020, al aan voor onbepaalde tijd de deuren te sluiten en het bedrijf is sindsdien niet meer open geweest. “De kosten om ons bedrijf open te houden zijn op dit moment hoger dan de baten”, aldus de eigenaar. In Zwiep maken velen dankbaar gebruik van de gastvrijheid van Restaurant en Spelerij de Witte Wieven die wel de deuren had geopend tijdens de protestdag .

Afhaal
In de stad Lochem waren de meeste horeca-zaken dicht. “Wij blijven gesloten, ook voor afhaal, tot we officieel open mogen. Maar achter de schermen zijn we druk bezig met allerlei leuke en nieuwe dingen”, laat de eigenaar van De Babbelaer op Facebook weten. Bij restaurant Kawop aan de Markt kon men uitsluitend bestellingen afhalen, buiten. De horecazaken Zwijnshoofd in de Bierstraat en H2O in de Smeestraat hadden hun deuren wel geopend, tot vijf uur in de middag. Zwijnshoofd plaatste een dag voor de protestopening de mededeling ‘ We gaan weer open! De sportscholen, winkel en kappers dan wel te verstaan. En we gunnen het hen ook om weer open te gaan. Maar helaas blijft de horeca weer als laatste over...”
Bij H2O zaten veel vaste gasten maar ook andere mensen die een dagje verzet nodig hadden. Het bier vloeide rijkelijk en de sfeer was gezellig. Eigenaresse Joanne van de Water probeerde het met haar partner Siemen Kok iedereen zo goed mogelijk naar hun zin te maken, natuurlijk wel conform de regels. Elk nieuw groepje werd naar een tafel begeleid waar zij op gepaste afstand plaats konden nemen.

Niets ingekocht
Zelf lopen Siemen en Joanne met mondkapjes door het café. Het is een protestdag. Als de winkels open kunnen dan kunnen wij als horeca toch ook open”, zeggen ze allebei. De snackkaart is verdwenen, daar hebben ze dit keer geen tijd voor. “Voor deze dag hebben wij niets ingekocht, wat wij hebben verkopen we en dan hopen we dat het signaal duidelijk overkomt dat wij ook weer open willen en kunnen”, zegt Joanne van de Water. De uitbaatster komt strijdvaardig over en is blij dat de protestdag gedoogd wordt. “Nu maar hopen dat we snel weer open mogen, en dat we de tijd krijgen om de bestellingen te kunnen plaatsen zodat de levering voor de heropening rond is”, hoopt Joanne terwijl ze met een glimlach op haar gezicht het volgende biertje tapt. Om kwart voor vijf is de laatste ronde met de mededeling dat de gasten om vijf uur weg moeten zijn. En iets na vijven kan Siemen inderdaad de H2O-deur op slot doen. De protestdag was geslaagd maar zit erop.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode